Kommande utställningar

Fragment och helhet

Hur kan ny arkitektur fånga upp och förnya specifika och särpräglade karaktärsdrag i en stad?

Utställningen Fragment och helhet är resultatet av studentarbeten som genomförts av arkitektelever vid Kungliga Tekniska Högskolan. Eleverna har identifierat ett antal platser i Norrköpings industrilandskap som sammanfört olika byggnadsdelar - fragment - med olika uttryck som tillsammans skapar en fungerande helhet. Eleverna har också skapat egna förslag på hur området kan utvecklas vidare. Fragment och helhet visar projekt från STUDIO 7, Arkitekturskolan KTH. Projektet består av sjutton olika försök att möta det existerande med det nya. Bildmaterial och skisser illustrerar elevernas visioner. Målet har varit att skapa en fungerande helhet som för samman allt det som staden är till för: ett verkligt, rikt stadsliv. I Norrköping förs stadens ursprung och minne samman med nya lager av verksamheter. Topografin och strömmen har gett själva uppkomsten till infrastrukturen, vattenkraften, industrierna, vilka påverkat gator, gränder, stränder och byggnader till en unik och sammansatt stadsmassa. Utställningen visar elevernas val av specifika och typiska karaktärer i Norrköpings industristad som beskriver hur studenterna uppfattat Norrköpings unika rumslighet och stadskaraktär i just denna del. Eleverna valde mellan tre platser, alla med direkt anknytning till vattenkraften: själva kraftverket i Kv Oron 7, utloppet i Kv Kroken 13 och det gamla fängelset med inloppet. Uppdraget var att rita nya bostäder i kombination med en teater, stor eller liten, och valfria kompletterande funktioner; café, butik, verkstad, kontor, förskola, etc.
Studio 7 leds av Elizabeth Hatz och Peter Lynch. Elever: Arjuna Benson, Johan Bärnström, Josefin Borg, Chen Qi, Du Han, Emma Ekman, Adnan Gacanin, Faiza Hussain, Gabriella Jakobsson, Hedda Jernæss, Daniel Elis Karlsson, Hwang Kisoo, Xiao Lu, Pontus Restadh, Elsa Sjögren, Åse Skaldeman, Mateusz Szpotowicz.

Vi måste våga tala om Wisti

Satirteckningar av Kent Wisti

Utställningen ”Vi måste våga tala om Wisti” består av ett nya satirteckningar av Kent Wisti. Många av teckningarna är nyproducerade för Kent Wistis kommande bok ”Vi måste våga tala om Wisti” och har inte ställts ut tidigare. Boken kommer att släppas i samband med Almedalen 2018. Det är bokens titel som också fått ge namn åt utställningen. Genom sina satiriska bilder ifrågasätter Wisti samtiden på sitt alldeles unika sätt, med sitt säregna uttryck. Gråskala, skuggor och kontraster. Skarpa iakttagelser kryddade med mycket humor. - Det enskilt största hotet mot mänskligheten idag är människor utan humor. Jag vill verka i sammanhang som ger människor ork att leva och mod att dö. I det sammanfaller prästens, konstnärens och satirikernas mission, säger Kent Wisti. Kent Wisti är präst och bildkonstnär som de senaste åren nått kultstatus bland annat genom sociala medier där hans satirteckningar och kommentarer får snabb spridning. Idag följs Kent av över 55000 personer på Facebook, och fler än 12 000 bevakar hans inlägg på twitter. - Kent Wistis satir har nått en enorm publik i sociala medier. Hans bilder sparkar åt alla håll och väjer inte för något ämne. Kent är en klarsynt röst som behövs som motbild i vårt allt för likriktade bildflöde idag. Att få visa upp ett urval av hans produktion i en separatutställning här, känns både angeläget och jätteroligt, säger Carina Milde, intendent, Arbetets museum. Utställningen ”Vi måste våga tala om Wisti” visas på Arbetets museum den 7 oktober 2017-14 januari 2018.

Ursäkta röran – omställning pågår

En tankeväckande utställning som ger dig verktyg att hänga med i den omställning som pågår i arbetslivet.

Många känner att arbetstempot blivit allt högre med fler och fler krav. Det kan också vara rörigt att navigera på en arbetsmarknad i förändring där vissa yrken försvinner och nya yrken växer fram. Den här utställningen ger dig en bild av vilka utmaningar vi har framför oss i arbetslivet och hur vi har lyckats hantera liknande förändringar tidigare i historien. Hur ska vi göra för att bli trygga i förändring och hur skapar vi hälsosamma arbetsplatser? I den här utställningen vill vi framförallt ge inspiration till arbetslag att jobba med att hitta egna drivkrafter och tillsammans hitta smarta lösningar på sin arbetsplats. Ursäkta röran – omställning pågår är en tankeväckande utställning som ger dig verktyg att hänga med i den omställning som pågår i arbetslivet. Utställningen är producerad av Arbetets museum och Katapultkontoret. Representanter från HELIX, Linköpings universitet, LO, Svenskt Näringsliv, SKL, PTK, Trygghetsfonden, Trygghetsrådet (TRR), Trygghetsfonden (TSL), Trygghetsstiftelsen och Omställningsfonden har ingått i projektgruppen. Utställningen finansieras av AFA Försäkring.

Art ‘n Stuff

Hoppfullt skapande för stora och små

Hoppfullt skapande för stora och små

Konstnärsparet Merja Puustinen och Andy Best har tillsammans skapat en lustfylld utställning med fokus på kreativitet, lek och intellektuell stimulans för både stora och små. Genom fantasieggande hoppskulpturer kan besökaren välja att antingen beskåda eller att själv delta och utmana sina sinnen genom lek och skratt tillsammans med andra. En annan del av utställningen består av en kreativ vägg där våra besökare inbjuds att bidra med sitt eget alster, utifrån sin egen energi och fantasi, intill konstnärernas egna och de andra besökarnas. På detta sätt blir alla delaktiga i en skapandeprocess som är konstant pågående och föränderlig – med egna konstverk som färgas av våra olika livserfarenheter, de vi är och den plats vi kommer från. Merja Puustinen och Andy Best är gifta och bor i Esbo, Finland. De har arbetat tillsammans sedan 1992 och har fått stor uppmärksamhet genom sina utställningar såväl i Finland som internationellt. Merja Puustinen är forskare och doktorsstuderande i konst och kulturvetenskap vid Konstuniversitetet i Helsingfors. Andy Best föreläser inom skulptering och är doktorsstuderande inom mediakonst vid Aalto universitet. Utställningen Art ‘n Stuff visas på Arbetets museum den 27 maj 2017-20 augusti 2017. Det finns en hel del som är bra att veta inför ert besök i utställningen:

BEGRÄNSAT INSLÄPP

Eftersom utställningen Art n’ Stuff bjuder på ett pedagogiskt upplägg tillsammans med personal från museet gäller följande:
  • Åldersgräns: Barn 3-10 år i vuxet sällskap
  • Antal barn: Vi tar emot max 10 barn per grupp
  • Insläpp: Vi släpper in en ny grupp varje hel- och halvtimme, vardagar och helger, mellan kl 12-16.
  • Anmälan: Museets personal delar ut biljetter till deltagare som anmäler sig i receptionen.

ATT TÄNKA PÅ

  • Väntetid kan komma att inträffa!
  • Inga vassa föremål: Skor, eller kläder med vassa/hårda detaljer, får ej användas i utställningen (skoförvaring och avhängningsmöjligheter finns i anknytning till utställningen)
  • Barnvagnar: Barnvagnsparkering finns på våning 1 (Laxholmskällaren)
  • Matsäcksrum: Matsäcks äts ej i utställningarna – besök gärna vårt matsäcksrum på våning 1 (Laxholmskällaren)
  • Toaletter: Finns på våning 2 i anknytning med Café Strykjärnet, samt på våning 1 (Laxholmskällaren)
  • Stängda dagar: Museet har stängt midsommarafton och midsommardagen (23-24 Juni)
OBS! Vi vill att det ska vara lustfyllt för barn att besöka oss, men tänk på att museet inte är en lekplats. Med museets personal har barn och vuxna möjlighet att utforska utställningen och sin egen kreativitet tillsammans. Personalen har rätt att avvisa alla som äventyrar andras säkerhet eller ej följer våra regler.

African catwalk

En färgstark utställning om den afrikanska modebranschen

Den prisbelönte fotografen Per-Anders Pettersson visar en ny, vibrerande och färgstark sida av den afrikanska kontinenten i utställningen “African Catwalk”, där han undersöker den snabbt växande modebranschen i Afrika.
 Fotografierna, som tagits i 15 länder runt om i Afrika under åren 2010 -2015, utmanar stereotyper av afrikansk mode och de konfronterar även den gängse bilden av Afrika som en krigshärjad kontinent med fattigdom, sjukdomar och etniska konflikter. På Arbetets museum visas en utökad version av utställningen, med ytterligare 16 bilder i storformat. Per-Anders Pettersson (f.1967) är en svenskt fotograf baserad i Kapstaden, Sydafrika. Under sin 30 år långa karriär har han bevakat en lång rad internationella nyhetshändelser och han har arbetat i över trettio afrikanska länder. Hans bilder har vunnit en lång rad priser och utmärkelser, bland annat World Press Photo, NPPA och Unicef Photo of the Year. Per-Anders var också en av pristagarna av Arbetets museums Dokumentärfotopris 2015, det kan du läsa mer om här. Han har haft flera separatutställningar i såväl Sverige som internationellt. Hans första bok “Rainbow Transit”, en bok om Sydafrika i demokrati, publicerades 2013. Boken “African Catwalk” utkom i juni 2016. Utställningen består av ett femtiotal fotografier om den afrikanska modebranschen och den köpstarka medelklass som etablerat sig i flera afrikanska länder.

Dokumentärfotosalong

Kända och okända fotografer i jurybedömd fotosalong

Arbetets museum är en mötesplats där samtal förs om människors arbete, liv och villkor. Varje människas liv är värt att berätta om i ord och bild, då det beskriver vår samtid och speglar vår omvärld. Ett av de redskap som vi använder för att lyfta människors berättelser är det dokumentära fotografiet. Genom åren har Arbetets museum blivit en all viktigare plats för att lyfta fram fotografer och deras arbete, en position som stärktes ytterligare 2001 då museet inrättade det prestigefyllda Dokumentärfotopriset. - Vi har sedan 1991 visat fotografier från alla världens hörn som belyst alla tänkbara ämnen. Kända och internationellt erkända och prisade fotografer har delat sitt arbete med oss. Men vi har också varit ett forum för fotografer som ännu ej etablerat sig på marknaden och som i sina bilder berättar historier som museet har sett som angelägna och viktiga. Arbetets museum startar nu upp ytterligare en satsning på det dokumentära fotografiet; Dokumentärfotosalongen. Det blir ett nytt forum som ska ge fler möjlighet att visa sina berättelser genom fotografi eller film. Dokumentärfotosalongen är en jurybedömd salong som är öppen för alla. Det är juryn som bedömer vilka som ska få möjlighet att visas upp under höstens stora utställning som samlas under det gemensamma temat ”arbetsliv”. Att ansöka medför en anmälningsavgift om 250 kronor (administrativ kostnad), och varje sökande kan bidra med antingen 3–5 bilder eller en kortfilm. - Genom denna satsning vill vi uppmärksamma och uppmuntra fler fotografer för deras arbete med dokumentärt foto. Vi siktar på att göra Dokumentärfotosalongen till ett årligen återkommande inslag som på många sätt ska kunna berika vår verksamhet här på Arbetets museum. Dokumentärfotosalong 2017 kommer att visas under perioden 2 september till 29 oktober på Arbetets museum, våning 7. Temat för salongen 2017 är ”arbetsliv”. Ansökningstiden är 2 april till 1 juni 2017. Vill du ansöka om att få ställa ut dina bilder/din film? Här hittar du mer information och ansökningsformuläret.