Kommande utställningar

Vi måste våga tala om Wisti

Satirteckningar av Kent Wisti

Utställningen ”Vi måste våga tala om Wisti” består av ett nya satirteckningar av Kent Wisti. Många av teckningarna är nyproducerade för Kent Wistis kommande bok ”Vi måste våga tala om Wisti” och har inte ställts ut tidigare. Boken kommer att släppas i samband med Almedalen 2018. Det är bokens titel som också fått ge namn åt utställningen. Genom sina satiriska bilder ifrågasätter Wisti samtiden på sitt alldeles unika sätt, med sitt säregna uttryck. Gråskala, skuggor och kontraster. Skarpa iakttagelser kryddade med mycket humor. - Det enskilt största hotet mot mänskligheten idag är människor utan humor. Jag vill verka i sammanhang som ger människor ork att leva och mod att dö. I det sammanfaller prästens, konstnärens och satirikernas mission, säger Kent Wisti. Kent Wisti är präst och bildkonstnär som de senaste åren nått kultstatus bland annat genom sociala medier där hans satirteckningar och kommentarer får snabb spridning. Idag följs Kent av över 55000 personer på Facebook, och fler än 12 000 bevakar hans inlägg på twitter. - Kent Wistis satir har nått en enorm publik i sociala medier. Hans bilder sparkar åt alla håll och väjer inte för något ämne. Kent är en klarsynt röst som behövs som motbild i vårt allt för likriktade bildflöde idag. Att få visa upp ett urval av hans produktion i en separatutställning här, känns både angeläget och jätteroligt, säger Carina Milde, intendent, Arbetets museum. Utställningen ”Vi måste våga tala om Wisti” visas på Arbetets museum den 7 oktober 2017-14 januari 2018.

Ursäkta röran – omställning pågår

En tankeväckande utställning som ger dig verktyg att hänga med i den omställning som pågår i arbetslivet.

Många känner att arbetstempot blivit allt högre med fler och fler krav. Det kan också vara rörigt att navigera på en arbetsmarknad i förändring där vissa yrken försvinner och nya yrken växer fram. Den här utställningen ger dig en bild av vilka utmaningar vi har framför oss i arbetslivet och hur vi har lyckats hantera liknande förändringar tidigare i historien. Hur ska vi göra för att bli trygga i förändring och hur skapar vi hälsosamma arbetsplatser? I den här utställningen vill vi framförallt ge inspiration till arbetslag att jobba med att hitta egna drivkrafter och tillsammans hitta smarta lösningar på sin arbetsplats. Ursäkta röran – omställning pågår är en tankeväckande utställning som ger dig verktyg att hänga med i den omställning som pågår i arbetslivet. Utställningen är producerad av Arbetets museum och Katapultkontoret. Representanter från HELIX, Linköpings universitet, LO, Svenskt Näringsliv, SKL, PTK, TRR Trygghetsrådet, Trygghetsfonden TSL, Trygghetsstiftelsen och Omställningsfonden har ingått i projektgruppen. Utställningen finansieras av AFA Försäkring.

Dokumentärfotosalong

Kända och okända fotografer i jurybedömd fotosalong

Arbetets museum är en mötesplats där samtal förs om människors arbete, liv och villkor. Varje människas liv är värt att berätta om i ord och bild, då det beskriver vår samtid och speglar vår omvärld. Ett av de redskap som vi använder för att lyfta människors berättelser är det dokumentära fotografiet. Genom åren har Arbetets museum blivit en all viktigare plats för att lyfta fram fotografer och deras arbete, en position som stärktes ytterligare 2001 då museet inrättade det prestigefyllda Dokumentärfotopriset. - Vi har sedan 1991 visat fotografier från alla världens hörn som belyst alla tänkbara ämnen. Kända och internationellt erkända och prisade fotografer har delat sitt arbete med oss. Men vi har också varit ett forum för fotografer som ännu ej etablerat sig på marknaden och som i sina bilder berättar historier som museet har sett som angelägna och viktiga. Arbetets museum startar nu upp ytterligare en satsning på det dokumentära fotografiet; Dokumentärfotosalongen. Det blir ett nytt forum som ska ge fler möjlighet att visa sina berättelser genom fotografi eller film. Dokumentärfotosalongen är en jurybedömd salong som är öppen för alla. Det är juryn som bedömer vilka som ska få möjlighet att visas upp under höstens stora utställning som samlas under det gemensamma temat ”arbetsliv”. Att ansöka medför en anmälningsavgift om 250 kronor (administrativ kostnad), och varje sökande kan bidra med antingen 3–5 bilder eller en kortfilm. - Genom denna satsning vill vi uppmärksamma och uppmuntra fler fotografer för deras arbete med dokumentärt foto. Vi siktar på att göra Dokumentärfotosalongen till ett årligen återkommande inslag som på många sätt ska kunna berika vår verksamhet här på Arbetets museum. Dokumentärfotosalong 2017 kommer att visas under perioden 2 september till 29 oktober på Arbetets museum, våning 7. Temat för salongen 2017 är ”arbetsliv”. Ansökningstiden är 2 april till 1 juni 2017. Vill du ansöka om att få ställa ut dina bilder/din film? Här hittar du mer information och ansökningsformuläret.