Kommande utställningar

Robotar i japansk äldrevård

Innovation och robotteknik i äldrevård

Said Karlsson är fotograf, bosatt i Japan och arbetar för både svenska och internationella uppdragsgivare. Fotoutställningen ingår i Arbetets museums dokumentation av hur robotar används i japansk äldrevård samt hur personal och äldre ser på situationen. Utställningen består av ett femtiotal fotografier och även filmat material. Den visas under perioden 24 mars 2018-10 juni 2018.
Robotar i japansk äldrevård är ett samarbete mellan Arbetets museum och Kommunal.

Marken under dina fötter

Män som faller. Kvinnor som vänder sig om.

Han står med nedslagen blick, försjunken i egna tankar. Du går emot honom, då tittar han upp. Inte ser han förvånad ut, heller inte rädd. Tar du det avgörande steget fram mot honom, faller han – rakt baklänges – och blir liggande på marken. Ställningen rämnar. Ridån går ner. Och aktiekurserna faller i blindo. Utställningen Marken under dina fötter består av ett femtontal digitala bilder och interaktiva videoinstallationer som reagerar med besökaren. Utgångspunkten för utställningen är fotografiska fragment av det stelryggade fall som konstnärerna under mer än ett årtionde återkommande gestaltat i film och videoinstallationer. Männen-som-faller får i utställningen sällskap av kvinnorna-som-vänder. De som knyter en knut på sig själva och därefter vänder sig om. Om de vill, vill säga. Geska & Robert Brečevićs verk är bilder som uppträder – men bara i mötet med betraktaren, som med sin närvaro fulländar verket. Konstnärerna rör sig fritt mellan olika uttryck; film/video, fotografi och fysiska objekt. I deras arbete komprimeras samtidighetens stilla-skeenden till punktavtryck av utsträckta ögonblick.   Marken under dina fötter visas under perioden 24 november 2017-11 februari 2018.

I telefonen finns hela människan

Fotografier som berättar om livet, av människor på flykt.

Mammor och pappor, älskande, svetsare, hemmafruar, dentaltekniker, fotbollsspelare... Alla som flyr hoppas och tror att flyktingskapet är något tillfälligt och att man relativt snabbt ska kunna återuppta ett ”normalt” liv, och en normal identitet. I telefonen finns hela människan är ett uppmärksammat bok- och utställningsprojekt av konstnären Henrik Teleman. I utställningen visas fotografier och filmer tagna av människor som flytt till Sverige. Genom deras bilder, tagna med mobiltelefonen som enda verktyg, får vi en inblick i deras liv. Bilder som vittnar om ett lyckligt liv med nära och kära, men också bilder som berättar om hur det är att lämna allt man äger för drömmen om att få leva i ett tryggt och säkert land. Henrik Teleman är känd för sina stora etnologiska konstprojekt och för att ha startat Virserums Konsthall. Telemans konstprojekt ställer alltid den vanliga människan i centrum både som berättare och som publik. I telefonen finns hela människan är  en utställning av Henrik Teleman tillsammans med Zainab Witwit och människor som nyligen kommit till Sverige, i samarbete med Kalmar läns museum, Folkets Konsthall, Malmö museer, Kulturparken Småland, Jönköpings läns museum, Arbetets museum, Örebro läns museum, Upplandsmuseet och Gotlands museum. Finansierat av deltagande museer, Statens Kulturråd och PostkodLotteriets Kulturstiftelse. Utställningen visas under perioden 11 november 2017-21 januari 2018.

Vi måste våga tala om Wisti

Satirteckningar av Kent Wisti

Utställningen ”Vi måste våga tala om Wisti” består av ett nya satirteckningar av Kent Wisti. Många av teckningarna är nyproducerade för Kent Wistis kommande bok ”Vi måste våga tala om Wisti” och har inte ställts ut tidigare. Boken kommer att släppas i samband med Almedalen 2018. Det är bokens titel som också fått ge namn åt utställningen. Genom sina satiriska bilder ifrågasätter Wisti samtiden på sitt alldeles unika sätt, med sitt säregna uttryck. Gråskala, skuggor och kontraster. Skarpa iakttagelser kryddade med mycket humor. - Det enskilt största hotet mot mänskligheten idag är människor utan humor. Jag vill verka i sammanhang som ger människor ork att leva och mod att dö. I det sammanfaller prästens, konstnärens och satirikernas mission, säger Kent Wisti. Kent Wisti är präst och bildkonstnär som de senaste åren nått kultstatus bland annat genom sociala medier där hans satirteckningar och kommentarer får snabb spridning. Idag följs Kent av över 55000 personer på Facebook, och fler än 12 000 bevakar hans inlägg på twitter. - Kent Wistis satir har nått en enorm publik i sociala medier. Hans bilder sparkar åt alla håll och väjer inte för något ämne. Kent är en klarsynt röst som behövs som motbild i vårt allt för likriktade bildflöde idag. Att få visa upp ett urval av hans produktion i en separatutställning här, känns både angeläget och jätteroligt, säger Carina Milde, intendent, Arbetets museum. Utställningen ”Vi måste våga tala om Wisti” visas på Arbetets museum den 7 oktober 2017-14 januari 2018.

Ursäkta röran – omställning pågår

En tankeväckande utställning som ger dig verktyg att hänga med i den omställning som pågår i arbetslivet.

Många känner att arbetstempot blivit allt högre med fler och fler krav. Det kan också vara rörigt att navigera på en arbetsmarknad i förändring där vissa yrken omvandlas och nya yrken växer fram. Den här utställningen ger dig en bild av vilka utmaningar vi har framför oss i arbetslivet och hur vi har lyckats hantera liknande förändringar tidigare i historien. Hur ska vi göra för att bli trygga i förändring och hur skapar vi hälsosamma arbetsplatser? I den här utställningen vill vi framförallt ge inspiration till arbetslag att jobba med att hitta egna drivkrafter och tillsammans hitta smarta lösningar på sin arbetsplats. Ursäkta röran – omställning pågår är en tankeväckande utställning som ger dig verktyg att hänga med i den omställning som pågår i arbetslivet. Utställningen är producerad av Arbetets museum och Katapultkontoret. Representanter från HELIX, Linköpings universitet, LO, Svenskt Näringsliv, SKL, PTK, TRR Trygghetsrådet, Trygghetsfonden TSL, Trygghetsstiftelsen och Omställningsfonden har ingått i projektgruppen. Utställningen finansieras av AFA Försäkring.

Ta greppet om arbetsmiljöarbetet hos oss - workshops med konkreta verktyg! 

Under hösten erbjuder Arbetets museum workshops för små och stora organisationer som befinner sig i eller står inför förändring. Med hjälp av utställningen "Ursäkta röran - omställning pågår" fokuserar vi på arbetsmiljöfrågor och omställning utifrån verksamhetens och individens perspektiv. Besöket ska inspirera till fortsatt arbete både inom organisationen och personlig utveckling för enskilda medarbetare. I workshopen behandlar vi arbetsmiljöperspektivet, men vi arbetar också med grupputveckling. Genom våra workshops får ni arbeta med bland annat: - Friskfaktorer för en hållbar arbetsplats - Kompetensinventering för organisationer och individer - Omställningar igår och idag. Vilka utmaningar måste vi hantera? - Bättre arbetsmiljö genom inspirerande exempel på innovationer inom offentlig och privat sektor Läs mer om våra workshops här.