På gång

Stadsvandring: Mitt Norrköping

Välkommen att följa med på stadsvandringar där kända och okända Norrköpingsbor visar sin stad. I vårens första vandring går vi med guldsmed Maria Börjesson. Samling: Drottninggatan 10. Söndag 19 april kl 13

Framtidsland är Årets utställning!

Idag utsågs vår utställning Framtidsland till "Årets utställning" vid Riksförbundet Sveriges museers årsmöte. Det är medlemmarna i "Forum för utställare" som röstat fram oss som vinnare och vi är naturligtvis mycket stolta och glada för denna fina utmärkelse. Motiveringen lyder: Engagerande frågor i ett aktuellt ämne möter lekfull gestaltning. Utifrån ungdomars visioner inspireras besökaren till egna kreativa lösningar för ett hållbart samhälle. Med ett deltagande, starkt, metodutvecklat innehåll och en flexibel design har Arbetets museum skapat en konsekvent genomförd och inspirerande utställning. Tack till alla som på olika sätt arbetat med utställningen och tusen tack till våra besökare!

Öppet alla dagar 11-17 (Tis till 20)

Avvikande öppettider

Framtidsland

Vår största satsning någonsin!

I Framtidsland tar vi sikte på morgondagens arbets- och vardagsliv. Utställningen börjar i 1980-talet, tar tempen på vår nutid och visar vägar in i en framtid som tar klimathotet på allvar. Hur ska vi bo, äta, resa, arbeta, utbilda oss? Vad vill vi? Vad är hållbart? Vad kan du och jag göra? Utställningen är tänkt att vara en verktygslåda för en hållbar framtid, ekologiskt, ekonomiskt och socialt.

Café Strykjärnet

Öppet alla dagar 11-17

Lättare rätter, kaffe och andra godsaker!

Nominerade till Årets museum 2015

Vi är ett av tre nominerade museer

Idag har Riksförbundet Sveriges museer meddelat att Arbetets museum är ett av tre museer som är nominerade till utmärkelsen Årets museum. Priset delas i år ut för nittonde gången och vinnaren offentliggörs i samband med Museernas vårmöte i april.

Butik

Just nu: 25 % på ljuslyktor i plåt!

Vi lämnar 25 % rabatt på våra fina ljuslyktor i plåt. Erbjudandet gäller t.o.m. 20/4 och kan ej kombineras med andra rabatter.

Work with sounds

Sök i databasen med över 250 industriljud!

Work with sounds är ett EU-projekt där utrotningshotade ljud från industrisamhället spelas in för publicering i en open-source databas. Ljudfilerna åtföljs av metadata där ursprung deklareras och autenticitet garanteras. Tanken är att ljuden ska komma till användning, exempelvis i undervisning och inom spel- och musikindustrin. I projektet har vi en stor fördel av vårt nära samarbete med landets 1450 arbetslivsmuseer.

Barn & familj

På Arbetets museum finns det saker att göra för alla åldrar.

Förutom att se utställningar och delta i våra lovaktiviteter finns alltid även andra aktiviteter för barn. På helgerna öppnar vi Kreativa verkstaden där du kan pyssla, rita och skapa! Men du kan också bli en museideckare – då får du hjälpa vår maskot Myran att leta rätt på saknade bilder som gömmer sig i huset. Museideckarspåret är öppet alla dagar och finns för både små och stora barn.

Konferens på
Arbetets museum

Gör bokningsförfrågan

EWK-museet

En permanent utställning om en av Sveriges mest kända politiska tecknare.

På EWK-museet finns en permanent utställning om Ewert Karlsson, mer känd under signaturen EWK. Han är en av Sveriges mest kända politiska tecknare och utställningen berättar om hans liv och arbete. På EWK-museet finns även ett galleri med nära 2000 av EWK:s teckningar. Här visas också tillfälliga temautställningar samt bilder av andra politiska tecknare.

icon-restaurang

Restaurang Laxholmen

Dagens meny:

Lördag och söndag har vi stängt. Vi har öppet som vanligt igen på måndag.

Skola

Välkommen till Arbetets museum med din grupp! Här kan ni delta i någon av våra visningar eller workshops.

Arbetslivsmuseer

Bevarar industrisamhällets kulturarv och berättar om arbetsplatser som inte längre existerar.

Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades. Under den första industrialiseringen lokaliserades arbetet till platser där det fanns strömmande vatten som kunde ge energi till maskinerna eller andra lokala förutsättningar för driften. Många av arbetslivsmuseerna finns därför på mindre orter eller landsbygd och blir där en viktig del av det lokala kulturarvet.

Visning

Vill du boka en visning av någon av våra utställningar?

Gör visningsförfrågan

Historien om Alva

Utställning om Alva Carlsson som arbetade i 35 år i Strykjärnet.

Alva arbetade som rullerska i Strykjärnet mellan åren 1927-1962. Hennes berättelse ligger till grund för arbetets museums enda permanenta utställning. I det gamla trapphuset kan du följa historien om byggnaden ”Strykjärnet” och om de människor som arbetat här, skildrat genom en kvinnas liv­.

Om Arbetets Museum

En nyskapande mötesplats för samtal om människors arbete, liv och villkor.

Besökstips!

Skoindustrimuseet i Kumla

Svenska Skoindustrimuseet är beläget i Kumla cirka 2 mil utanför Örebro. Här visas utställningar om skoindustrins utveckling och svenskt skomode från 1880 och framåt. I byggnaden finns också en gammal skofabrik bevarad – där tillverkas och säljs skor än idag.