På gång

Klickokratin

Jakten på klick präglar allt mer av nyhetsarbetet både i kommersiella mediehus och i public service. Vad betyder utvecklingen mot färre tidningar, bantade redaktioner och suget efter just ”klickmonster” för demokratin och samhällsutvecklingen? Klickokratin är boken som sammanfattar journalistikens kris och sätter den i ett historiskt perspektiv. Ulrika Kärnborg skriver delvis utifrån egna erfarenheter från några av Sveriges största dagstidningar. Hon presenterar också medieforskningens syn på branschens framtid och vilka politiska strategier som finns. Medverkar under kvällen gör även Sofie Lycksell, chef på P4 Östergötland och med en lång erfarenhet från dagspressen. Tisdag 8 september kl 18 på Arbetets museum Fri entré Arrangeras av Arenagruppen, Linköpings universitet och Arbetets museum

Barns tankar om framtiden

Barn från Diamantens förskola deltar under vecka 28 i ett idéarbete kring Arbetets museums nya Bamse-utställning. Barnens tankar om framtiden skapar grunden för det fortsatta arbetet med utställningen som öppnar i slutet av november. Arbetets museum visar sedan maj 2014 utställningen Framtidsland som bygger på visioner och målbilder för en ekologisk, social och ekonomisk hållbar framtid. Under hösten bygger vi ny utställning om hållbarhet som riktar sig till den yngre publiken.

Bamse-utställning i höst

bamse2 Nu är det Bamse som är huvudperson som tillsammans med sina vänner försöker komma tillrätta med Krösus Sorks miljöfarliga utsläpp. Utsläppen orsakar bland annat att Dunderklockan, som är huvudingrediens i Dunderhonungen, inte kan växa. Utan Dunderhonung kan inte Bamse bli stark och vem ska då fortsätta att göra alla goda gärningar? Barnen kommer i utställningen att få möjligheten att tillsammans aktivt undersöka nya sätt att påverka idag för att förhindra miljökatastrofer i framtiden.

Arbete tillsammans med målgruppen

Under vecka 28 arbetar vi tillsammans med en grupp barn från Diamantens förskola i Navestad för att få ta del av deras tankar kring en hållbar framtid, ett arbete som sedan skapar grunden för det fortsatta arbetet med utställningen. Under måndagen besökte barngruppen museet för att träffa utställningsteamet och få förståelse för hur de arbetar. Den första uppgiften blev att skapa tillsammans utifrån material i museets Kreativa verkstad. Därefter började gruppen prata om miljö- och framtidsfrågor med hjälp av utställningen Framtidsland. Utställningen öppnar i slutet av november 2015 och produceras av Arbetets museum i samarbete med BAMSE Förlaget AB, Hyresbostäder, EON, Kolmårdens Djurpark och Swedbank.

Butik

Veckans erbjudande: Utvalda Almedhals handdukar 95:-

Denna vecka har vi erbjudande på utvalda handdukar från Almedhals – Mambo, Pricktyg och Pickepin  (ord. pris 119:-). Erbjudandet gäller t.o.m. 7/9 och kan ej kombineras med andra rabatter.

Öppettider

Öppet alla dagar 11-17 Fri entré

Avvikande öppettider

Framtidsland

Vår största satsning någonsin!

I Framtidsland tar vi sikte på morgondagens arbets- och vardagsliv. Utställningen börjar i 1980-talet, tar tempen på vår nutid och visar vägar in i en framtid som tar klimathotet på allvar. Hur ska vi bo, äta, resa, arbeta, utbilda oss? Vad vill vi? Vad är hållbart? Vad kan du och jag göra? Utställningen är tänkt att vara en verktygslåda för en hållbar framtid, ekologiskt, ekonomiskt och socialt.

Café Strykjärnet

Öppet alla dagar 11-17

Lättare rätter, kaffe och andra godsaker!

Barn & familj

På Arbetets museum finns det saker att göra för alla åldrar.

Förutom att se utställningar och delta i våra lovaktiviteter finns alltid även andra aktiviteter för barn. På helgerna öppnar vi Kreativa verkstaden där du kan pyssla, rita och skapa! Men du kan också bli en museideckare – då får du hjälpa vår maskot Myran att leta rätt på saknade bilder som gömmer sig i huset. Museideckarspåret är öppet alla dagar och finns för både små och stora barn.

Workshop: Hållbar framtid

Boosta ert hållbarhetsarbete!

Arbetets museum har i samarbete med Envima, Crearum och Juste a’Fair skapat ett nytt utvecklingskoncept för företag som vill nå längre med sitt hållbarhetsarbete – för att utveckla sin miljöpolicy eller upprätta en strategi för sitt arbete med CSR. Med inspiration i utställningen Framtidsland har vi tagit fram en utvecklande workshop för företag som vill ta sitt hållbarhetsarbete till nya höjder och skapa nya affärsmöjligheter. Med hjälp av duktiga pedagoger hämtar ni först inspiration till ert arbete i utställningen. Under ledning av kompetenta workshopledare inom hållbarhetsfrågor, utvecklingsprocesser och nytänk får ni sedan arbeta med just det ni behöver så att dagen hos oss ger resultat!

Work with sounds

Sök i databasen med över 250 industriljud!

Work with sounds är ett EU-projekt där utrotningshotade ljud från industrisamhället spelas in för publicering i en open-source databas. Ljudfilerna åtföljs av metadata där ursprung deklareras och autenticitet garanteras. Tanken är att ljuden ska komma till användning, exempelvis i undervisning och inom spel- och musikindustrin. I projektet har vi en stor fördel av vårt nära samarbete med landets 1450 arbetslivsmuseer.

Konferens på
Arbetets museum

Gör bokningsförfrågan

EWK-museet

En permanent utställning om en av Sveriges mest kända politiska tecknare.

På EWK-museet finns en permanent utställning om Ewert Karlsson, mer känd under signaturen EWK. Han är en av Sveriges mest kända politiska tecknare och utställningen berättar om hans liv och arbete. På EWK-museet finns även ett galleri med nära 2000 av EWK:s teckningar. Här visas också tillfälliga temautställningar samt bilder av andra politiska tecknare.

icon-restaurang

Restaurang Laxholmen

Dagens meny:

Halstrad makrillfilé, het relish- dressing & kokt potatis.

Persiljejärpar, gräddsås, pressgurka & stekt potatis.

Vegetariska samt dagens extra rätter.

Skola

Välkommen till Arbetets museum med din grupp! Här kan ni delta i någon av våra visningar eller workshops.

Arbetslivsmuseer

Bevarar industrisamhällets kulturarv och berättar om arbetsplatser som inte längre existerar.

Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades. Under den första industrialiseringen lokaliserades arbetet till platser där det fanns strömmande vatten som kunde ge energi till maskinerna eller andra lokala förutsättningar för driften. Många av arbetslivsmuseerna finns därför på mindre orter eller landsbygd och blir där en viktig del av det lokala kulturarvet.

Visning

Vill du boka en visning av någon av våra utställningar?

Gör visningsförfrågan

Historien om Alva

Utställning om Alva Carlsson som arbetade i 35 år i Strykjärnet.

Alva arbetade som rullerska i Strykjärnet mellan åren 1927-1962. Hennes berättelse ligger till grund för arbetets museums enda permanenta utställning. I det gamla trapphuset kan du följa historien om byggnaden ”Strykjärnet” och om de människor som arbetat här, skildrat genom en kvinnas liv­.

Om Arbetets Museum

En nyskapande mötesplats för samtal om människors arbete, liv och villkor.

Läs mer

Besökstips!

Skoindustrimuseet i Kumla

Svenska Skoindustrimuseet är beläget i Kumla cirka 2 mil utanför Örebro. Här visas utställningar om skoindustrins utveckling och svenskt skomode från 1880 och framåt. I byggnaden finns också en gammal skofabrik bevarad – där tillverkas och säljs skor än idag.