På gång

Tåghelg på Arbetets museum

50 meter modelljärnväg - en högtid för unga och äldre tågentusiaster! Välkomna till Arbetets museums familjeevenemang Tåghelg! För sjunde året i rad samlas järnvägsentusiasterna från föreningen Modul Syd på Arbetets museum och bjuder på tågshow med 50 meter järnväg i Laxholmskällaren. Räls, tunnlar, stationer och landskap. Alla tåg går enligt tidtabellen och förseningarna är ytterst få! Tågbana för barnen – i Kreativa Verkstan kan du hjälpa till att bygga miljön runt spåret. Dessutom försäljning av tågprylar och böcker. På plats finns bland annat Tåginfoförlaget! Öppettider: lördag & söndag 6-7/2 kl 11–16 Kreativa Verkstan har öppet 12–16  Fri entré!  Passa även på att se vår nya fotoutställning "Det är vi som är Norrköping" med IFK Norrköpings supportrars egna bilder! Invigs lördag 6/2 kl. 14.00.

På lördag öppnar "Det är vi som är Norrköping!"

På lördag 6 februari öppnar vi utställningen Det är vi som är Norrköping! Utställningen består av 124 bilder och 28 filmer som IFK:s supportrar bidragit med. - I november 2015 gick vi ut med ett upprop via supporterklubben, vår hemsida och via Facebook där vi bad om bilder och filmat material som visade supporterlivet och kärleken till laget genom supportrarnas egna ögon, berättar Annelie Egelin Tärning, Intendent på Arbetets museum som producerat utställningen tillsammans med Alexandra Leijonflycht, elev från Enebyskolan i Norrköping. Gensvaret av uppropet blev större än någon hade kunnat räkna med - mängder av bilder strömmade in. Resultatet blev "Det är vi som är Norrköping!" - en utställning som hyllar alla de som fanns bredvid plan och hejade på, alla som skrek sig hesa på läktaren eller framför teven och alla andra som engagerat sig på olika sätt på IFK:s väg mot guldet. Utställningen visas 6 februari till och med 1 maj på Arbetets museum.

INVIGNING LÖRDAG 6 FEBRUARI 2016

Utställningen invigs klockan 14.00 på plan 7. Under invigningsdagen finns förutom representanter från IFK Norrköping och Peking Fanz även självaste Guldpokalen på plats i utställningen. Under dagen kan du även delta i vår workshop: "Gör din egen banderoll". Passar både vuxna och barn och pågår 14.00 – 17.00.

Visning

Vill du boka en visning av någon av våra utställningar?

Gör visningsförfrågan

Öppettider

Öppet alla dagar 11-17 Fri entré

Avvikande öppettider

Framtidsland

Vår största satsning någonsin!

I Framtidsland tar vi sikte på morgondagens arbets- och vardagsliv. Utställningen börjar i 1980-talet, tar tempen på vår nutid och visar vägar in i en framtid som tar klimathotet på allvar. Hur ska vi bo, äta, resa, arbeta, utbilda oss? Vad vill vi? Vad är hållbart? Vad kan du och jag göra? Utställningen är tänkt att vara en verktygslåda för en hållbar framtid, ekologiskt, ekonomiskt och socialt.

icon-restaurang

Restaurang Laxholmen

Dagens meny:

Lördag och söndag har vi stängt. Vi har öppet som vanligt igen på måndag.

Barn & familj

På Arbetets museum finns det saker att göra för alla åldrar.

Förutom att se utställningar och delta i våra lovaktiviteter finns alltid även andra aktiviteter för barn. På helgerna öppnar vi Kreativa verkstaden där du kan pyssla, rita och skapa! Men du kan också bli en museideckare – då får du hjälpa vår maskot Myran att leta rätt på saknade bilder som gömmer sig i huset. Museideckarspåret är öppet alla dagar och finns för både små och stora barn.

Workshop: Hållbar framtid

Boosta ert hållbarhetsarbete!

Arbetets museum har i samarbete med Envima, Crearum och Juste a’Fair skapat ett nytt utvecklingskoncept för företag som vill nå längre med sitt hållbarhetsarbete – för att utveckla sin miljöpolicy eller upprätta en strategi för sitt arbete med CSR. Med inspiration i utställningen Framtidsland har vi tagit fram en utvecklande workshop för företag som vill ta sitt hållbarhetsarbete till nya höjder och skapa nya affärsmöjligheter. Med hjälp av duktiga pedagoger hämtar ni först inspiration till ert arbete i utställningen. Under ledning av kompetenta workshopledare inom hållbarhetsfrågor, utvecklingsprocesser och nytänk får ni sedan arbeta med just det ni behöver så att dagen hos oss ger resultat!

Work with sounds

Sök i databasen med över 250 industriljud!

Work with sounds är ett EU-projekt där utrotningshotade ljud från industrisamhället spelas in för publicering i en open-source databas. Ljudfilerna åtföljs av metadata där ursprung deklareras och autenticitet garanteras. Tanken är att ljuden ska komma till användning, exempelvis i undervisning och inom spel- och musikindustrin. I projektet har vi en stor fördel av vårt nära samarbete med landets 1450 arbetslivsmuseer.

Konferens på
Arbetets museum

Gör bokningsförfrågan

EWK-museet

En permanent utställning om en av Sveriges mest kända politiska tecknare.

På EWK-museet finns en permanent utställning om Ewert Karlsson, mer känd under signaturen EWK. Han är en av Sveriges mest kända politiska tecknare och utställningen berättar om hans liv och arbete. På EWK-museet finns även ett galleri med nära 2000 av EWK:s teckningar. Här visas också tillfälliga temautställningar samt bilder av andra politiska tecknare.

Café Strykjärnet

Öppet alla dagar 11-17

Lättare rätter, kaffe och andra godsaker!

Skola

Välkommen till Arbetets museum med din grupp! Här kan ni delta i någon av våra visningar eller workshops.

Arbetslivsmuseer

Bevarar industrisamhällets kulturarv och berättar om arbetsplatser som inte längre existerar.

Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades. Under den första industrialiseringen lokaliserades arbetet till platser där det fanns strömmande vatten som kunde ge energi till maskinerna eller andra lokala förutsättningar för driften. Många av arbetslivsmuseerna finns därför på mindre orter eller landsbygd och blir där en viktig del av det lokala kulturarvet.

Butik

Vårens sortiment

Nu åker julen ut och vårens nyheter börjar komma in i butiken.

Historien om Alva

Utställning om Alva Carlsson som arbetade i 35 år i Strykjärnet.

Alva arbetade som rullerska i Strykjärnet mellan åren 1927-1962. Hennes berättelse ligger till grund för arbetets museums enda permanenta utställning. I det gamla trapphuset kan du följa historien om byggnaden ”Strykjärnet” och om de människor som arbetat här, skildrat genom en kvinnas liv­.

Om Arbetets Museum

En nyskapande mötesplats för samtal om människors arbete, liv och villkor.

Läs mer

Besökstips!

Skoindustrimuseet i Kumla

Svenska Skoindustrimuseet är beläget i Kumla cirka 2 mil utanför Örebro. Här visas utställningar om skoindustrins utveckling och svenskt skomode från 1880 och framåt. I byggnaden finns också en gammal skofabrik bevarad – där tillverkas och säljs skor än idag.