På gång

Gör ett medvetet gymnasieval!

ÖPPEN FÖRÄLDRAKVÄLL I JOBBCIRKUS. Har du en tonåring hemma som ska välja till gymnasiet? Är du själv osäker på vad du ska ge för råd? Välkommen till Arbetets museum och utställningen Jobbcirkus – vi hjälper dig att bli ett bättre stöd i ditt barns gymnasieval. Jobbcirkus hjälper dig och ditt barn att få syn på hur samhället och skolan ser ut. Utställningen hjälper också unga att få syn på sina egna egenskaper och hur de kan glädje av dem i skolan och arbetslivet. Här hittar du också exempel på yrken du inte ens visste fanns. Tisdag 28 mars från kl 18 bjuder vi in till en föräldrakväll i utställningen. Ta del av utställningen tillsammans med museets pedagoger som guidar och svarar på frågor. Fri entré, men föranmäl gärna till https://sv.surveymonkey.com/r/jobbcirkus  

Nya och gamla yrken - vad kan du berätta?

Skrivupprop: Har du ett yrke som försvunnit eller jobbar du med något helt nytt?

Arbetets museum startar nu en insamling av berättelser för att dokumentera arbetslivet förr och nu. Har du haft ett yrke som inte längre finns, eller tvärtom arbetar inom en ny bransch? Då vill museet att du skriver om det. På allt fler områden ser digitala verktyg och robotar ut att ta över uppgifter i arbetslivet. Samtidigt dyker det hela tiden upp jobb som erbjuder nya tjänster. Vilka yrken har försvunnit med ny teknik och ändrade vanor och vad gör människor idag för att försörja sig? Det hoppas Arbetets museum får svar på i sin nya insamling av personliga berättelser från arbetslivet. – Vi är nyfikna på vad människor gjorde och gör på sina jobb. Vad sysslar en bloggare med när han eller hon inte sitter vid datorn, och vad gjorde en stins utöver att stå på perrongen när tågen kom? Vi tror det finns massor av intressanta berättelser om olika yrken som vi hoppas människor vill dela med sig av, säger Andreas Nilsson, samlings- och forskningskoordinator på Arbetets museum. Museets skrivupprop riktar sig både till dig som haft ett yrke som försvunnit och dig som jobbar med något nytt som inte funnits tidigare. Insamlingen görs tillsammans med föreningen Liv i Sverige. Ett urval av bidragen som kommer in ska publiceras i en antologi. Boken ska röst åt personliga erfarenheter, men förhoppningsvis även visa vad som är nytt i arbetslivet och vad som kan vara sig ganska likt. – Tillsammans hoppas vi bidragen ger en bild av hur samhällets förändras. Samtidigt är kanske människors drömmar och drivkrafter ganska lika över generationer, liksom stoltheten över sin yrkesskicklighet eller hur tuffa arbetsvillkor påverkar, säger Andreas Nilsson. Insamlingen pågår fram till 30 juni 2017. Arbetets museum samarbetar med landets alla 1 500 arbetslivsmuseer för att nå ut brett till personer med gamla yrken. Uppropet ska även spridas till olika intresseorganisationer för exempelvis nya digitala branscher. Läs mer om skrivuppropet här (pdf).

Jobbcirkus!

Jobbcirkus - din guide i gymnasievalet!

Genom utställningen Jobbcirkus vill vi få sjunde-, åttonde- och niondeklassare att reflektera kring gymnasievalet och olika yrkesbanor. Utställningen ska också vara ett värdefullt stöd för lärare, studie- och yrkesvägledare och andra som på olika sätt arbetar med att stötta elever inför valet till gymnasiet.

Öppettider

Öppet alla dagar 11-17 Fri entré

Avvikande öppettider

Barn & familj

På Arbetets museum finns det saker att göra för alla åldrar.

Förutom att se utställningar och delta i våra lovaktiviteter finns alltid även andra aktiviteter för barn. På helgerna öppnar vi Kreativa verkstaden där du kan pyssla, rita och skapa!

Om Fånga energin som är vårt nästa tema

Visning med guide
Gå på egen hand

Vill du boka en visning av någon av våra utställningar? Gör visningsförfrågan

Butik

Vårnyheter

Nu börjar vårens nyheter att trilla in i butiken. Välkommen in och låt dig inspireras.

Skola

Välkommen till Arbetets museum med din grupp! Här kan ni delta i någon av våra visningar eller workshops.

Konferens på
Arbetets museum

Fantastiskt läge och flexibla lokaler!

Gör bokningsförfrågan

Arbetslivsmuseer

Bevarar industrisamhällets kulturarv och berättar om arbetsplatser som inte längre existerar.

Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades. Under den första industrialiseringen lokaliserades arbetet till platser där det fanns strömmande vatten som kunde ge energi till maskinerna eller andra lokala förutsättningar för driften. Många av arbetslivsmuseerna finns därför på mindre orter eller landsbygd och blir där en viktig del av det lokala kulturarvet.

EWK-museet

En permanent utställning om en av Sveriges mest kända politiska tecknare.

På EWK-museet finns en permanent utställning om Ewert Karlsson, mer känd under signaturen EWK. Han är en av Sveriges mest kända politiska tecknare och utställningen berättar om hans liv och arbete. På EWK-museet finns även ett galleri med nära 2000 av EWK:s teckningar. Här visas också tillfälliga temautställningar samt bilder av andra politiska tecknare.

Framtidsland

Vår största satsning någonsin!

I Framtidsland tar vi sikte på morgondagens arbets- och vardagsliv. Utställningen börjar i 1980-talet, tar tempen på vår nutid och visar vägar in i en framtid som tar klimathotet på allvar. Hur ska vi bo, äta, resa, arbeta, utbilda oss? Vad vill vi? Vad är hållbart? Vad kan du och jag göra? Utställningen är tänkt att vara en verktygslåda för en hållbar framtid, ekologiskt, ekonomiskt och socialt.

Café Strykjärnet

Öppet alla dagar 11-17

Lättare rätter, kaffe och andra godsaker!

Restaurang Laxholmen

Varierad lunchbuffé med många olika rätter och vegetariska alternativ. Restaurangen kan abonneras för privata evenemang även under kvällar och helger.

Om Arbetets Museum

En nyskapande mötesplats för samtal om människors arbete, liv och villkor.

Läs mer