Arbetets museum - liten bild
Arbetets museum - liten bild
Arbetets museum - liten bild

Årets Arbetsmyra 2016:

Ylva Bokgren

För hennes mångåriga arbete för museijärnvägarna Bergslagernas Järnvägssällskap och senare Anten-Gräfsnäs Järnväg. Ylva har arbetat med restaurangvagnens alla inköp och arrangemang, är kassör i föreningen, har hand om personalbokning och resebokning samt souvenirinköp till museibutiken. Hon
har drivit föreningens café och varje morgon caféet varit öppet bakat det mesta innan öppningsdags kl. 11. Förutom detta har Ylva i åratal lagat mat till arbetslagens ca 10-20 personer.

”Under 2015 firade Museiföreningen Anten-Gräfsnäs Järnväg 50 år och i samband  med detta så genomfördes ett antal jubileumsaktiviteter under dagarna två. Tror eller ej men under dessa dagar hade hon hand om såväl luncher och som middagar och under dessa två dagar serverades ca 300 portioner mat som hon skött inköp och matlagning på egen hand. Serveringen fick hon hjälp med. Allt detta skedde naturligtvis ideellt” skriver Lars Johansson som nominerat Ylva.

Arbetets museum i Norrköping har uppdraget att stötta landets ca 1450 arbetslivsmuseer med bland
annat insatser för att öka kompetens, nätverkande och kunskapsutbyte. Som en följd av detta ger varje år Arbetets museums vänförening ett pris till en av alla de eldsjälar som genom sina insatser för våra arbetslivsmuseer bidrar till ett rikt kulturliv och bevarandet av vårt kulturarv.
– Genom priset ”Årets Arbetsmyra” vill vi uppmärksamma dels landets alla arbetslivsmuseer, dels alla de människor som med liv och lust, och ofta på ideell basis, hjälper till att bevara kulturarvet och tillgängligöra det, berättar Helena Törnqvist, Arbetslivsintendent vid Arbetets museum i Norrköping.

Arbetets museums vänförening står bakom priset Årets Arbetsmyra. Priset delas varje år ut till en person som på ett extraordinärt sätt har engagerat sig ideellt för ett eller flera arbetslivsmuseum, och prisutdelning sker i samband med Museimässsan på Arbetets museum. Priset omfattar 5 000 kr i prispengar, middag och självklart äran.

 

Bilder 1-3) Foto: Andreas Nilsson

Tidigare myror

  • 2016 Ylva Bokgren, Anten-Gräfsnäs Järnväg
  • 2015 Mimmi Mickelsen, Museispårvägen Malmköping
  • 2014 Kerstin Bergström, Skonarna Vega och Linnéa
  • 2013 Kjell Nordeman, Sveriges Ångbåtsförening

 

 

Kontakt

Ordförande
Vänföreningen

Li Teske
Reenstiernagatan 66
602 12 Norrköping

Tel: 070–948 10 33
Mail: teske@telia.com