På gång

Zapiros besök i Sverige

Zapiro är 2016 års EWK-prisvinnare och samtidigt som Sverige får besök av den världskända satirtecknaren visas också en separatutställning med ett axplock av 45 bilder från hans skildring av sitt Sydafrika från 1980-talet och händelserna som ledde fram till Nelson Mandelas seger, via tiden som president till sorgen många kände när den leende solen Mandela gick ner för sista gången. Prisutdelning och invigning
Lördagen den 8 oktober mottog Zapiro både priset och invigde utställningen "Sydafrika i bilder – tecknad satir över fem decennier" som kommer att finnas på museet fram till och med den 26 mars 2017. – Jag influerades av EWK när jag började teckna och fick en bok av min pappa med hans bilder. Jag tittade på bilderna i timmar och försökte hitta en egen stil med hjälp av dem. Senare fick jag veta att EWK var inblandad i rörelsen mot apartheid, så det är fantastiskt att få det här priset, berättade Jonathan "Zapiro" Shapiro bland annat under prisutdelningen. Zapiro inviger utställningen: https://www.youtube.com/watch?v=mS6RMM10ISc (Youtube) I fokus även under fredskonferens
Efter Norrköping fortsätter Zapiros resa i Sverige med några stopp i Stockholm, bland annat ett frukostseminarium på Svenska Institutet, en föreläsning på Södertörns högskola, utställningen "Best of Zapiro" på Fullersta gård och som huvudtalare på den internationella fredskonferensen "Om sanningen ska fram: Yttrandefrihet som förutsättning för demokrati och fred på Södertörns högskola. Fredskonferens-Program

Jobbcirkus i höst!

Den 21 oktober öppnar vi Jobbcirkus!

Genom utställningen Jobbcirkus vill vi få sjunde-, åttonde- och niondeklassare att reflektera kring gymnasievalet och olika yrkesbanor. Utställningen ska också vara ett värdefullt stöd för lärare, studie- och yrkesvägledare och andra som på olika sätt arbetar med att stötta elever inför valet till gymnasiet.

Öppettider

Öppet alla dagar 11-17 Fri entré

Avvikande öppettider

Butik

Hösterbjudande: Skärbrädor nu 199:-

Nu har vi erbjudande på Lisa Larsons färglada skärbrädor av katten Trull. Nu 199:- (ord.pris 249:-)

*Går ej att kombinera med andra rabatter eller erbjudanden. Gäller t.o.m 2016-10-31

icon-restaurang

Restaurang Laxholmen

Dagens meny:

Tomat-pestoångad torskrygg, gräslökssås & kokt potatis.

Het kyckling-lasagne, parmesanost & citronaioli.

Dagens vegetariska alternativ samt dagens extra rätter.

Barn & familj

På Arbetets museum finns det saker att göra för alla åldrar.

Förutom att se utställningar och delta i våra lovaktiviteter finns alltid även andra aktiviteter för barn. På helgerna öppnar vi Kreativa verkstaden där du kan pyssla, rita och skapa!

Om Fånga energin som är vårt nästa tema

Visning med guide
Gå på egen hand

Vill du boka en visning av någon av våra utställningar? Gör visningsförfrågan

Konferens på
Arbetets museum

Gör bokningsförfrågan

Café Strykjärnet

Öppet alla dagar 11-17

Lättare rätter, kaffe och andra godsaker!

EWK-museet

En permanent utställning om en av Sveriges mest kända politiska tecknare.

På EWK-museet finns en permanent utställning om Ewert Karlsson, mer känd under signaturen EWK. Han är en av Sveriges mest kända politiska tecknare och utställningen berättar om hans liv och arbete. På EWK-museet finns även ett galleri med nära 2000 av EWK:s teckningar. Här visas också tillfälliga temautställningar samt bilder av andra politiska tecknare.

Skola

Välkommen till Arbetets museum med din grupp! Här kan ni delta i någon av våra visningar eller workshops.

Arbetslivsmuseer

Bevarar industrisamhällets kulturarv och berättar om arbetsplatser som inte längre existerar.

Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades. Under den första industrialiseringen lokaliserades arbetet till platser där det fanns strömmande vatten som kunde ge energi till maskinerna eller andra lokala förutsättningar för driften. Många av arbetslivsmuseerna finns därför på mindre orter eller landsbygd och blir där en viktig del av det lokala kulturarvet.

Framtidsland

Vår största satsning någonsin!

I Framtidsland tar vi sikte på morgondagens arbets- och vardagsliv. Utställningen börjar i 1980-talet, tar tempen på vår nutid och visar vägar in i en framtid som tar klimathotet på allvar. Hur ska vi bo, äta, resa, arbeta, utbilda oss? Vad vill vi? Vad är hållbart? Vad kan du och jag göra? Utställningen är tänkt att vara en verktygslåda för en hållbar framtid, ekologiskt, ekonomiskt och socialt.

Historien om Alva

Utställning om Alva Carlsson som arbetade i 35 år i Strykjärnet.

Alva arbetade som rullerska i Strykjärnet mellan åren 1927-1962. Hennes berättelse ligger till grund för arbetets museums enda permanenta utställning. I det gamla trapphuset kan du följa historien om byggnaden ”Strykjärnet” och om de människor som arbetat här, skildrat genom en kvinnas liv­.

Om Arbetets Museum

En nyskapande mötesplats för samtal om människors arbete, liv och villkor.

Läs mer