På gång

Sommarkul i Kreativa verkstaden

Vi håller Kreativa verkstaden öppen hela sommarlovet! På temat ”Re-design” kan du skapa nya fina saker av gamla grejor som är trasiga eller som du bara tröttnat på. I sommar gör vi om Kreativa verkstaden till ett riktigt återbrukskalas! Utifrån temat ReDesign gör vi något nytt av något gammalt. I dag köper vi oftast nya saker när något har gått sönder. Men att köpa nytt och köpa mera kräver en hel del energi och samtidigt finns det föremål som inte används som istället går att göra till något nytt. I Kreativa verkstaden i sommar gör vi nytt av sådant som anses vara skräp – kom och inspireras och skapa med oss. Vi gör allt från handdockor till smycken av sådant som anses vara skräp. Ta med ett klädesplagg som du tröttnat på och pimpa det hos oss. Om du har gamla strumpor som är ensamma, lite ledsna och trasiga, kan du ge dem nytt liv som handdockor. Här kan du skapa vad du vill, endast fantasin sätter gränser. Välkommen att pyssla med oss! Vi har verkstaden öppen kl 11-16 alla dagar i veckan under tiden 15/6 – 16/8. Fri entré. Kreativa verkstaden är ett samarbete mellan Arbetets museum och Folkuniversitetet.

Konferens om satir och tecknad bild

Arbetets museum arrangerar Comics and Satire – Cultural History Records & Cultural Heritage? tillsammans med Uppsala universitet 1–2 oktober i Visby på Campus Gotland. På den internationella konferensen sätts tecknade serier och politisk illustrationskonst i fokus som inflytelserika massmedia och del av kulturarvet. Forskare och experter på museer och arkiv från flera europeiska länder presenterar framgångsrika projekt och diskuterar gemensamma ansträngningar för att bevara och göra denna del av vår samtidshistoria tillgänglig. Konferensen är öppen men antalet platser är begränsade. Om du vill delta krävs föranmälan senast 27 september till michael.scholz@hist.uu.se. Konferensspråket är engelska. Medarrangörer är Riksbankens jubileumsfond, Kulturrådet och Seriefrämjandet.

Butik

20 % på våra smarta väskor!

Nu erbjuder vi 20% rabatt på våra smarta och snygga weekend-bags från Reisenthel! Ordinarie pris från 199 kr till 440 kr, med rabatten avdragen. Erbjudandet gäller t.o.m. 6/7 och kan ej kombineras med andra rabatter.

Öppettider

Öppet alla dagar 11-17 Fri entré

Avvikande öppettider

Framtidsland

Vår största satsning någonsin!

I Framtidsland tar vi sikte på morgondagens arbets- och vardagsliv. Utställningen börjar i 1980-talet, tar tempen på vår nutid och visar vägar in i en framtid som tar klimathotet på allvar. Hur ska vi bo, äta, resa, arbeta, utbilda oss? Vad vill vi? Vad är hållbart? Vad kan du och jag göra? Utställningen är tänkt att vara en verktygslåda för en hållbar framtid, ekologiskt, ekonomiskt och socialt.

Café Strykjärnet

Öppet alla dagar 11-17

Lättare rätter, kaffe och andra godsaker!

Barn & familj

På Arbetets museum finns det saker att göra för alla åldrar.

Förutom att se utställningar och delta i våra lovaktiviteter finns alltid även andra aktiviteter för barn. På helgerna öppnar vi Kreativa verkstaden där du kan pyssla, rita och skapa! Men du kan också bli en museideckare – då får du hjälpa vår maskot Myran att leta rätt på saknade bilder som gömmer sig i huset. Museideckarspåret är öppet alla dagar och finns för både små och stora barn.

Workshop: Hållbar framtid

Boosta ert hållbarhetsarbete!

Arbetets museum har i samarbete med Envima, Crearum och Juste a’Fair skapat ett nytt utvecklingskoncept för företag som vill nå längre med sitt hållbarhetsarbete – för att utveckla sin miljöpolicy eller upprätta en strategi för sitt arbete med CSR. Med inspiration i utställningen Framtidsland har vi tagit fram en utvecklande workshop för företag som vill ta sitt hållbarhetsarbete till nya höjder och skapa nya affärsmöjligheter. Med hjälp av duktiga pedagoger hämtar ni först inspiration till ert arbete i utställningen. Under ledning av kompetenta workshopledare inom hållbarhetsfrågor, utvecklingsprocesser och nytänk får ni sedan arbeta med just det ni behöver så att dagen hos oss ger resultat!

Work with sounds

Sök i databasen med över 250 industriljud!

Work with sounds är ett EU-projekt där utrotningshotade ljud från industrisamhället spelas in för publicering i en open-source databas. Ljudfilerna åtföljs av metadata där ursprung deklareras och autenticitet garanteras. Tanken är att ljuden ska komma till användning, exempelvis i undervisning och inom spel- och musikindustrin. I projektet har vi en stor fördel av vårt nära samarbete med landets 1450 arbetslivsmuseer.

Konferens på
Arbetets museum

Gör bokningsförfrågan

EWK-museet

En permanent utställning om en av Sveriges mest kända politiska tecknare.

På EWK-museet finns en permanent utställning om Ewert Karlsson, mer känd under signaturen EWK. Han är en av Sveriges mest kända politiska tecknare och utställningen berättar om hans liv och arbete. På EWK-museet finns även ett galleri med nära 2000 av EWK:s teckningar. Här visas också tillfälliga temautställningar samt bilder av andra politiska tecknare.

icon-restaurang

Restaurang Laxholmen

Dagens meny:

Skola

Välkommen till Arbetets museum med din grupp! Här kan ni delta i någon av våra visningar eller workshops.

Arbetslivsmuseer

Bevarar industrisamhällets kulturarv och berättar om arbetsplatser som inte längre existerar.

Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades. Under den första industrialiseringen lokaliserades arbetet till platser där det fanns strömmande vatten som kunde ge energi till maskinerna eller andra lokala förutsättningar för driften. Många av arbetslivsmuseerna finns därför på mindre orter eller landsbygd och blir där en viktig del av det lokala kulturarvet.

Visning

Vill du boka en visning av någon av våra utställningar?

Gör visningsförfrågan

Historien om Alva

Utställning om Alva Carlsson som arbetade i 35 år i Strykjärnet.

Alva arbetade som rullerska i Strykjärnet mellan åren 1927-1962. Hennes berättelse ligger till grund för arbetets museums enda permanenta utställning. I det gamla trapphuset kan du följa historien om byggnaden ”Strykjärnet” och om de människor som arbetat här, skildrat genom en kvinnas liv­.

Om Arbetets Museum

En nyskapande mötesplats för samtal om människors arbete, liv och villkor.

Läs mer

Besökstips!

Skoindustrimuseet i Kumla

Svenska Skoindustrimuseet är beläget i Kumla cirka 2 mil utanför Örebro. Här visas utställningar om skoindustrins utveckling och svenskt skomode från 1880 och framåt. I byggnaden finns också en gammal skofabrik bevarad – där tillverkas och säljs skor än idag.