På gång

UF-företag möter vår expertpanel!

Vad krävs det för att man ska få sälja sin vara i Arbetets museums butik? Nu kan du få veta det! Tisdagen den 31 mars kl 18 presenterar ett antal UF-företag sina produkter för Arbetets museums expertpanel. Vår expertpanel ger kritik, råd och tips. Har något av UF-företagen vad som krävs för att få sälja sin produkt i museibutiken? PANELEN KICKI AXELSSON är inköpsansvarig i butiken på Arbetets museum. Hon har tidigare arbetat som inköpsansvarig på bland annat Åhléns och H&M samt varit turistchef i Vaxholm. HELENA KARLSSON är kommunikationschef på Arbetets museum med en bakgrund från teknikföretag och med erfarenhet av arbete med marknadsföring och profilprodukter. NINA LINDAHL arbetar på Norrköping Science Park med framför allt nystartade bolag. Hon har även bland annat drivit en vintagebutik och jobbat som inredare och med konstuppdrag. OM ARBETETS MUSEUMS BUTIK Butiken på Arbetets museum är en av Norrköpings populäraste för dig som söker något speciellt. Här finns något för alla, stor som liten. Vi har allt från leksaker, roliga och smarta köksprylar, väskor och plånböcker, svensk design och smarta presenttips. Tisdag 31 mars kl 18

21 mars - Dagen mot rasism

FN:s dag mot rasism och främlingsfientlighet infaller den 21 mars varje år till minne av Sharpevillemassakern i Sydafrika. 2015 års tema är en uppmaning att ta lärdom från historiska tragedier i kampen mot rasdiskriminering idag. Som ett led i detta visar vi tolv av EWKs teckningar i EWK-galleriet - teckningar som på olika vis berättar om Apartheidsystemets uppkomst och fall. För att uppmärksamma FN:s internationella dag mot rasism visas 12 av EWKs teckningar i EWK-museets galleri under tiden 19 mars till och med 13 september. - Teckningarna uppmärksammar Apartheidsystemet, de människor som ledde kampen mot apartheid, och de som med alla medel försvarade rasskillnadspolitiken, berättar Carina Milde, Intendent på EWK-museet. Dagen mot rasism uppmärksammar minnet av Sharpevillmassakern. Den 21 mars 1960 hölls en fredlig demonstration i det svarta bostadsområdet Sharpeville. Tusentals svarta sydafrikaner hade samlats för att höja sina röster mot de passlagar som tvingade svarta att bära id-handlingar när de befann sig i vita områden. Polis öppnade eld mot folksamlingen – 69 personer dog och 180 personer skadades. Dådet skakade hela världen och Sharpevillemassakern blev en symbol för motståndet mot apartheid. Redan en månad senare antog FN Resolution 134 där Sydafrikas rasåtskillnadspolitik fördömdes. Många valde att bojkotta sydafrikanskas exportvaror vilket slog hårt mot landets ekonomi. Sydafrika blev politiskt isolerat och beroende av andra länder där samma förtryckssystem gällde. - Kampen mot rasism uppmärksammas varje år den 21 mars. I år handlar dagen om att ta lärdom från historiska tragedier för att på så vis ge ny kraft till den kamp som drivs mot rasdiskriminering idag. EWK:s teckningar vittnar om stora orättvisor, våld och förtryck - men de pekar också på individens möjligheter att påverka och skapa förändring. Nelson Mandela förekommer på flera av bilderna som visas i utställningen. Mandela blev en viktig symbol för kampen mot apartheid och tillbringade 28 år i fängelse innan han släpptes 1990 - samma år som det politiska partiet African National Congress (ANC) tilläts verka öppet. Fler frontfigurer som finns med i utställningen är Sydafrikas tidigare presidenter Pieter Willem Botha och Frederik Willem de Klerk, Rhodesias premiärminister Ian Smith och Ärkebiskop Desmond Tutu. Utställningen visas i EWK museets Galleri från och med den 19 mars till och med den 13 september. Läs mer om utställningen och se några bilder här.    

Öppettider

Öppet alla dagar 11-17 (Tis till 20)
Fri entré

Avvikande öppettider

Framtidsland

Vår största satsning någonsin!

I Framtidsland tar vi sikte på morgondagens arbets- och vardagsliv. Utställningen börjar i 1980-talet, tar tempen på vår nutid och visar vägar in i en framtid som tar klimathotet på allvar. Hur ska vi bo, äta, resa, arbeta, utbilda oss? Vad vill vi? Vad är hållbart? Vad kan du och jag göra? Utställningen är tänkt att vara en verktygslåda för en hållbar framtid, ekologiskt, ekonomiskt och socialt.

Café Strykjärnet

Öppet alla dagar 11-17

Lättare rätter, kaffe och andra godsaker!

Nominerade till Årets museum 2015

Vi är ett av tre nominerade museer

Idag har Riksförbundet Sveriges museer meddelat att Arbetets museum är ett av tre museer som är nominerade till utmärkelsen Årets museum. Priset delas i år ut för nittonde gången och vinnaren offentliggörs i samband med Museernas vårmöte i april.

Butik

Just nu: 15 % på vippande hönor!

Sista chansen att köpa vår bästsäljare till ett ännu bättre pris! Vi lämnar 15% på vippande höna/tupp (ord. pris 69:-). Erbjudandet gäller t.o.m. 30/3 och kan ej kombineras med andra rabatter.

Work with sounds

Sök i databasen med över 250 industriljud!

Work with sounds är ett EU-projekt där utrotningshotade ljud från industrisamhället spelas in för publicering i en open-source databas. Ljudfilerna åtföljs av metadata där ursprung deklareras och autenticitet garanteras. Tanken är att ljuden ska komma till användning, exempelvis i undervisning och inom spel- och musikindustrin. I projektet har vi en stor fördel av vårt nära samarbete med landets 1450 arbetslivsmuseer.

Barn & familj

På Arbetets museum finns det saker att göra för alla åldrar.

Förutom att se utställningar och delta i våra lovaktiviteter finns alltid även andra aktiviteter för barn. På helgerna öppnar vi Kreativa verkstaden där du kan pyssla, rita och skapa! Men du kan också bli en museideckare – då får du hjälpa vår maskot Myran att leta rätt på saknade bilder som gömmer sig i huset. Museideckarspåret är öppet alla dagar och finns för både små och stora barn.

Konferens på
Arbetets museum

Gör bokningsförfrågan

EWK-museet

En permanent utställning om en av Sveriges mest kända politiska tecknare.

På EWK-museet finns en permanent utställning om Ewert Karlsson, mer känd under signaturen EWK. Han är en av Sveriges mest kända politiska tecknare och utställningen berättar om hans liv och arbete. På EWK-museet finns även ett galleri med nära 2000 av EWK:s teckningar. Här visas också tillfälliga temautställningar samt bilder av andra politiska tecknare.

icon-restaurang

Restaurang Laxholmen

Dagens meny:

Lördag och söndag har vi stängt. Vi har öppet som vanligt igen på måndag.

Skola

Välkommen till Arbetets museum med din grupp! Här kan ni delta i någon av våra visningar eller workshops.

Arbetslivsmuseer

Bevarar industrisamhällets kulturarv och berättar om arbetsplatser som inte längre existerar.

Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades. Under den första industrialiseringen lokaliserades arbetet till platser där det fanns strömmande vatten som kunde ge energi till maskinerna eller andra lokala förutsättningar för driften. Många av arbetslivsmuseerna finns därför på mindre orter eller landsbygd och blir där en viktig del av det lokala kulturarvet.

Visning

Vill du boka en visning av någon av våra utställningar?

Gör visningsförfrågan

Historien om Alva

Utställning om Alva Carlsson som arbetade i 35 år i Strykjärnet.

Alva arbetade som rullerska i Strykjärnet mellan åren 1927-1962. Hennes berättelse ligger till grund för arbetets museums enda permanenta utställning. I det gamla trapphuset kan du följa historien om byggnaden ”Strykjärnet” och om de människor som arbetat här, skildrat genom en kvinnas liv­.

Om Arbetets Museum

En nyskapande mötesplats för samtal om människors arbete, liv och villkor.

Läs mer

Besökstips!

Frövifors Pappersbruksmuseum

3,5 mil från Örebro ligger Frövi och det fina pappersbruksmuseet Frövifors. Här kan du bland annat se maskiner och brukshistoria men även utställningar om återbruk, japansk förpackningskonst och en stor ölburksutställning.