På gång

Förintelsens minnesdag på Arbetets museum

Som vanligt uppmärksammar vi Förintelsens minnesdag på Arbetets museum Kl 12-13 HBTQ i Förintelsens fotspår Micah Grzywnowicz från RFSL föreläser. (OBS! föreläsningen sker på engelska). Kl 15.30 och 17.30 Poesiläsning. De Geergymnasiets teaterelever läser poesi på tema mänskliga rättigheter. Hela programmet för Förintelsens minnesdag hittar du på Norrköpings kommuns hemsida: http://www.norrkoping.se/bo-miljo/valfard/nyheter/2015/forintelsens-minnesdag-de/index.xml

Byggnation pågår!

Den 24 januari öppnar vår nya spännande utställning Face the Facts! Byggnation pågår för fullt uppe på plan sju, idag har vi elektriker på plats samtidigt som de olika "rummen" tar form. Face the Facts bygger på berättelser av unga i fängelse. Genom utställningen får vi ta del av deras historier, varför det blev som det blev, hur det är att vara inlåst, längtan och drömmar om framtiden. Utställningen vänder sig i första hand till ungdomar, från åk 6 i grundskolan till år 3 på gymnasiet, men fungerar även i fortbildningssammanhang för alla yrkesområden som arbetar med ungdomar. Face the Facts är producerad i samarbete med Kriminalvården, Anstalten i Luleå och Riksförbundet Attention. Utställningen stöds med medel ur Allmänna arvsfonden.

Öppet alla dagar 11-17 (Tis till 20)

Avvikande öppettider

Framtidsland

Vår största satsning någonsin!

I Framtidsland tar vi sikte på morgondagens arbets- och vardagsliv. Utställningen börjar i 1980-talet, tar tempen på vår nutid och visar vägar in i en framtid som tar klimathotet på allvar. Hur ska vi bo, äta, resa, arbeta, utbilda oss? Vad vill vi? Vad är hållbart? Vad kan du och jag göra? Utställningen är tänkt att vara en verktygslåda för en hållbar framtid, ekologiskt, ekonomiskt och socialt.

Café Strykjärnet

Öppet alla dagar 11-17

Lättare rätter, kaffe och andra godsaker!

Butik

Just nu: EWK bildmakare för endast 159 kr (ord. pris 198 kr)

I EWK bildmakare ges smakprov på det mesta ur hans rika produktion genom åren. Evert själv har kommenterat bilderna medan dottern och journalisten Aino Heimerson i ett högst personligt porträtt beskriver Everts start i livet och hans utveckling till professionell tecknare. Erbjudandet gäller så långt lagret räcker, dock längst till och med söndag 25/1. Detta erbjudande kan inte kombineras med andra erbjudanden eller eventuella rabatter.

Barn & familj

På Arbetets museum finns det saker att göra för alla åldrar.

Förutom att se utställningar och delta i våra lovaktiviteter finns alltid även andra aktiviteter för barn. På helgerna öppnar vi Kreativa verkstaden där du kan pyssla, rita och skapa! Men du kan också bli en museideckare – då får du hjälpa vår maskot Myran att leta rätt på saknade bilder som gömmer sig i huset. Museideckarspåret är öppet alla dagar och finns för både små och stora barn.

Konferens på
Arbetets museum

Gör bokningsförfrågan

EWK-museet

En permanent utställning om en av Sveriges kända politiska tecknare.

På EWK-museet finns en permanent utställning om Ewert Karlsson, mer känd under signaturen EWK. Han är en av Sveriges mest kända politiska tecknare och utställningen berättar om hans liv och arbete. På EWK-museet finns även ett galleri med nära 2000 av EWK:s teckningar. Här visas också tillfälliga temautställningar samt bilder av andra politiska tecknare.

icon-restaurang

Restaurang Laxholmen

Dagens meny:

Halstrad laxfilé med chili-Rhode Island. Till kaffet: fruktpaj med vaniljsås.

Bräckt skinka, stekta ägg, senapsaioli & stekt potatis.

Vegetariska samt dagens extra rätter.

Skola

Välkommen till Arbetets museum med din grupp! Här kan ni delta i någon av våra visningar eller workshops.

Arbetslivsmuseer

Bevarar industrisamhällets kulturarv och berättar om arbetsplatser som inte längre existerar.

Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades. Under den första industrialiseringen lokaliserades arbetet till platser där det fanns strömmande vatten som kunde ge energi till maskinerna eller andra lokala förutsättningar för driften. Många av arbetslivsmuseerna finns därför på mindre orter eller landsbygd och blir där en viktig del av det lokala kulturarvet.

Visning

Vill du boka en visning av någon av våra utställningar?

Gör visningsförfrågan

Historien om Alva

Utställning om Alva Carlsson som arbetade i 35 år i Strykjärnet.

Alva arbetade som rullerska i Strykjärnet mellan åren 1927-1962. Hennes berättelse ligger till grund för arbetets museums enda permanenta utställning. I det gamla trapphuset kan du följa historien om byggnaden ”Strykjärnet” och om de människor som arbetat här, skildrat genom en kvinnas liv­.

Om Arbetets Museum

En nyskapande mötesplats för samtal om människors arbete, liv och villkor.

Besökstips!

Frövifors Pappersbruksmuseum

3,5 mil från Örebro ligger Frövi och det fina pappersbruksmuseet Frövifors. Här kan du bland annat se maskiner och brukshistoria men även utställningar om återbruk, japansk förpackningskonst och en stor ölburksutställning.