På gång

Konstprojektet Making a Living

I samband med den pågående utställningen Prekär som just nu visas på Arbetets museum genomför konstnären Iona Cojocariu projektet Making a Living: Ett försök att återerövra arbetets språk tillsammans med en grupp kvinnliga kulturarbetare i Norrköping. 

Den 15 december möts Iona Cojocarius grupp av kulturarbetare för en arbetssession på Arbetets museum. Om du är intresserad av att delta i egenskap av kulturarbetare kan du besöka deras workshop mellan 15.00 - 17.30. Den 19 januari 2016 presenteras sedan deras kollektiva arbete i en stadsvandring genom Norrköping. 

Konstnären Ioana Cojocariu har under en tid arbetat med en grupp kvinnliga kulturarbetare i Norrköping. Projektet tar sin utgångspunkt i kollektiva självetnografiska undersökningsmetoder, och förhåller sig till videodokumentation som arbetsmaterial hellre än färdig produkt.

Gruppen har mötts under några månader och tillsammans diskuterat, och kartlagt sina rörelser och sin historia. Berättelser som kopplats till Norrköpings stadsrum. Samtalen har undersökt vad arbete betyder för olika individer; vilken relation som råder mellan produktivt och reproduktivt arbete i kvinnornas liv idag; hur vi förhåller oss till reglerad/oreglerad tid och hur våra subjektiviteter påverkas och formas av ekonomi. I en stadsvandring som äger rum i Norrköping den 19 januari 2016 tar gruppen med publiken genom staden för att kartlägga det arbete, och de sociala relationer, som uppstått mellan människor under lönearbetets villkor.

Ioana Cojocariu är konstnär och baserad i Malmö. Hon har studerat vid Högskolan för fotografi i Göteborg och på Critical and Pedagogical Studies på Konsthögskolan i Malmö. I hennes arbete undersöks de sociala relationer och metoder som har möjlighet att göra produktionen av film till en politisk handling.

Tid och plats: 
Arbetets museum 15 december kl. 15.00 - 17.30 i Laxholmskällaren för dig som är intresserad av att delta i projektet. 

För dig som vill se slutreslutatet välkomnar vi dig den 19 januari 2016. Tid meddelas längre fram. 

Projektet är ett arrangemang av Sveriges konstföreningar i samarbete med Arbetets museum. 

Barn och krig - ny utställning

Lördagen den 28 november öppnar vi utställningen Barn och krig på EWK-museet, Arbetets museum. Producenterna är de politiska illustratörerna Arifur Rahman och Fadi Abou Hassan, politiska flyktingar från Syrien och Bangladesh som lever i skydd av ICORN och Norska PEN. I 26 teckningar från 22 länder skildras barns utsatthet och skräck men även deras enorma livskraft. I bilderna möter vi förtvivlan och sorg men även insikten att barn, trots att de genomlider ett helvete på jorden, kan hitta till både lek och skratt. När utställningen nu visas i Norrköping inrymmer den även teckningar av barn som själva upplevt krig och flykt. I samarbete med S:t Johannes församling i Norrköping visar vi teckningar av sex barn i åldrarna 7 till 11 år som flytt för sina liv, med bussar, till fots och över Medelhavet i överfulla gummibåtar. I teckningarna låter de oss uppleva det de upplevt. Vi får känna saknaden av kvarlämnade gosedjur och dockor, se hur glada och färgstarka solen och några moln kan vara mitt ute på Medelhavet men även möta iskalla redogörelser för att krig är på riktigt. Utställningen visas på Arbetets museum i Norrköping under tiden 28 november 2015-3 april 2016. Bild: Bilden i denna artikel är tecknad av Nour. Uppdatering 27 november 2015:  Vi har nåtts av informationen att två av de sex barn vars teckningar vi visar i utställningen Barn & Krig har utvisats. Syskonen Nour, 9 år och Abdallah, 10 år har lämnat Sverige tillsammans med sin mamma. Vi vet inte till vilket land de utvisats men däremot vet vi att barnens pappa inte är med dem. Vi är alla väldigt ledsna över detta och vi kommer sakna Nour och Abdallah och deras föräldrar på lördag när vi öppnar deras utställning. Men diakon Elisabet Larnemark, barnen Sara, Sajid, Hamsa, Salwan och deras föräldrar och vi på Arbetets museum är alla överens om att det är viktigare än någonsin att vi alla får ta del av Nours och Abdallahs berättelser via deras fantastiska teckningar. Så vi hoppas att ni alla tar er tid att komma och uppleva detta med oss på lördag. Varma hälsningar, Carina Milde, intendent EWK-museet

Butik

Dags för julklappsshopping?

Kom in i butiken så hjälper vi dig hitta julklappar till såväl gammal som ung och så får du med dig vackra paket hem att lägga under granen.

Öppettider

Öppet alla dagar 11-17 Fri entré

Avvikande öppettider

Framtidsland

Vår största satsning någonsin!

I Framtidsland tar vi sikte på morgondagens arbets- och vardagsliv. Utställningen börjar i 1980-talet, tar tempen på vår nutid och visar vägar in i en framtid som tar klimathotet på allvar. Hur ska vi bo, äta, resa, arbeta, utbilda oss? Vad vill vi? Vad är hållbart? Vad kan du och jag göra? Utställningen är tänkt att vara en verktygslåda för en hållbar framtid, ekologiskt, ekonomiskt och socialt.

Café Strykjärnet

Öppet alla dagar 11-17

Lättare rätter, kaffe och andra godsaker!

Barn & familj

På Arbetets museum finns det saker att göra för alla åldrar.

Förutom att se utställningar och delta i våra lovaktiviteter finns alltid även andra aktiviteter för barn. På helgerna öppnar vi Kreativa verkstaden där du kan pyssla, rita och skapa! Men du kan också bli en museideckare – då får du hjälpa vår maskot Myran att leta rätt på saknade bilder som gömmer sig i huset. Museideckarspåret är öppet alla dagar och finns för både små och stora barn.

Workshop: Hållbar framtid

Boosta ert hållbarhetsarbete!

Arbetets museum har i samarbete med Envima, Crearum och Juste a’Fair skapat ett nytt utvecklingskoncept för företag som vill nå längre med sitt hållbarhetsarbete – för att utveckla sin miljöpolicy eller upprätta en strategi för sitt arbete med CSR. Med inspiration i utställningen Framtidsland har vi tagit fram en utvecklande workshop för företag som vill ta sitt hållbarhetsarbete till nya höjder och skapa nya affärsmöjligheter. Med hjälp av duktiga pedagoger hämtar ni först inspiration till ert arbete i utställningen. Under ledning av kompetenta workshopledare inom hållbarhetsfrågor, utvecklingsprocesser och nytänk får ni sedan arbeta med just det ni behöver så att dagen hos oss ger resultat!

Work with sounds

Sök i databasen med över 250 industriljud!

Work with sounds är ett EU-projekt där utrotningshotade ljud från industrisamhället spelas in för publicering i en open-source databas. Ljudfilerna åtföljs av metadata där ursprung deklareras och autenticitet garanteras. Tanken är att ljuden ska komma till användning, exempelvis i undervisning och inom spel- och musikindustrin. I projektet har vi en stor fördel av vårt nära samarbete med landets 1450 arbetslivsmuseer.

Konferens på
Arbetets museum

Gör bokningsförfrågan

EWK-museet

En permanent utställning om en av Sveriges mest kända politiska tecknare.

På EWK-museet finns en permanent utställning om Ewert Karlsson, mer känd under signaturen EWK. Han är en av Sveriges mest kända politiska tecknare och utställningen berättar om hans liv och arbete. På EWK-museet finns även ett galleri med nära 2000 av EWK:s teckningar. Här visas också tillfälliga temautställningar samt bilder av andra politiska tecknare.

icon-restaurang

Restaurang Laxholmen

Dagens meny:

Mozzarellabakad torskfilé, vitvinssås.

Köttbullar med gräddsås & rårörda lingon.

JULBUFFÈ 263:- (student 190:-)*

Skola

Välkommen till Arbetets museum med din grupp! Här kan ni delta i någon av våra visningar eller workshops.

Arbetslivsmuseer

Bevarar industrisamhällets kulturarv och berättar om arbetsplatser som inte längre existerar.

Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades. Under den första industrialiseringen lokaliserades arbetet till platser där det fanns strömmande vatten som kunde ge energi till maskinerna eller andra lokala förutsättningar för driften. Många av arbetslivsmuseerna finns därför på mindre orter eller landsbygd och blir där en viktig del av det lokala kulturarvet.

Visning

Vill du boka en visning av någon av våra utställningar?

Gör visningsförfrågan

Historien om Alva

Utställning om Alva Carlsson som arbetade i 35 år i Strykjärnet.

Alva arbetade som rullerska i Strykjärnet mellan åren 1927-1962. Hennes berättelse ligger till grund för arbetets museums enda permanenta utställning. I det gamla trapphuset kan du följa historien om byggnaden ”Strykjärnet” och om de människor som arbetat här, skildrat genom en kvinnas liv­.

Om Arbetets Museum

En nyskapande mötesplats för samtal om människors arbete, liv och villkor.

Läs mer

Besökstips!

Skoindustrimuseet i Kumla

Svenska Skoindustrimuseet är beläget i Kumla cirka 2 mil utanför Örebro. Här visas utställningar om skoindustrins utveckling och svenskt skomode från 1880 och framåt. I byggnaden finns också en gammal skofabrik bevarad – där tillverkas och säljs skor än idag.