På gång

Lilla museiskolan

En kurs för dig som driver ett arbetslivsmusem och vill utveckla ditt intresse i museipedagogik, marknadsföring, vård av föremål, värdskap och bemötande, föreningsutveckling samt att bygga kostnadseffektiva utställningar. Plats: Tidaholms Museum, Tidaholm Kontakt: Magdalena Åkerström, 011-23 17 25 eller magdalena.akerstrom[at]arbetetsmuseum.se Anmälan: På www.arbetsam.com/kurser   En kurs i samarbete mellan Arbetets museum och ArbetSam Foto: Mattias Lunn

Framtidsland och Bamse populärast

Under årets första sex månader har totalt 96 636 personer besökt Arbetets museum. Det ligger något under besöksrekordsåret 2014, men helt i nivå med föregående år.

Bamse den populäraste utställningen

Fortsatt lockar utställningen Framtidsland många, på våningsplan 5 registrerades totalt 32 900 besök under det första halvåret 2016. Flest besökare har vi registrerat iBamse och dundermysteriet som setts av 48 977 personer under det första halvåret. Utställningen visas under sommaren och vi avslutar det fantastiska Bamse-året med en familjehelg i anslutning till att utställningen stänger ner den 28 augusti. Fler utställningar som lockat många har varit bland annat utställningen Det är vi som är Norrköping som besöktes av 12 382 personer, Alla ska passa in som besöktes av 11204 personer och utställningarna i EWK-museet där temautställningen Barn och krig besöktes av 7673 personer. Även den mycket kortvariga utställningen #jagfårvälsäjavadjagvill som uppmärksammade yttrandefrihet under 10 dagar i april lockade 951 personer innan den nu vandrat vidare på turné runt om i landet.

Välbesökta programkvällar

Även våra programsatsningar har lockat många besökare under våren 2016. Den absoluta höjdpunkten var Philip Lalanders föreläsning "De unga heroinisterna - 15 år senare" som drog en storpublik, hela 326 personer lyssnade på Philip under kvällen den 24 maj.

Skolbesök

Även våra pedagoger har mött många besökare genom de visningar vi erbjuder. Av typen "skolgrupper" har vi tagit emot 425 grupper av varierande storlekar. Totalt har 3419 deltagare fått visning, framför allt är det Bamse som lockat många grupper, men även visningarna i utställningen "Alla ska passa in" har lockat många.

Helgverkstad blev en succé

Under helger och skollov erbjuder vi våra besökare att komma och skapa med oss i vår kreativa verkstad. Totalt har 3106 personer besökt oss i Kreativa verkstaden under det första halvåret. Att kombinera ett besök i Bamseutställningen med att skapa på hållbarhetstemat har varit en uppskattad kombination för såväl stora och små.
Bilden: Konjunkturkurvan i utställningen Framtidsland. Foto: Peter Holgersson.

Jobbcirkus i höst!

Den 22 oktober öppnar vi Jobbcirkus!

Genom utställningen Jobbcirkus vill vi få åttonde- och niondeklassare att reflektera kring gymnasievalet och olika yrkesbanor. Utställningen ska också vara ett värdefullt stöd för lärare, studie- och yrkesvägledare och andra som på olika sätt arbetar med att stötta elever inför valet till gymnasiet.

Öppettider

Öppet alla dagar 11-17 Fri entré

Avvikande öppettider

Butik

Sommarerbjudande på ölglas

Ölglas 2-pack 319:- (ord.pris 375:-) med motiv från Norrköpings gamla bryggerier.

Gäller t.o.m 2016-08-31 och går ej kombinera med andra rabatter

icon-restaurang

Restaurang Laxholmen

Dagens meny:

Fisksynfoni, räksås & potatismos.

Kålpudding, timjansky, stekt potatis & rårörda lingon.

Dagens vegetariska alternativ samt dagens extra rätter

Barn & familj

På Arbetets museum finns det saker att göra för alla åldrar.

Förutom att se utställningar och delta i våra lovaktiviteter finns alltid även andra aktiviteter för barn. På helgerna öppnar vi Kreativa verkstaden där du kan pyssla, rita och skapa! Men du kan också bli en museideckare – då får du hjälpa vår maskot Myran att leta rätt på saknade bilder som gömmer sig i huset. Museideckarspåret är öppet alla dagar och finns för både små och stora barn.

Visning med guide
Gå på egen hand

Vill du boka en visning av någon av våra utställningar? Gör visningsförfrågan

Konferens på
Arbetets museum

Gör bokningsförfrågan

Café Strykjärnet

Öppet alla dagar 11-17

Lättare rätter, kaffe och andra godsaker!

EWK-museet

En permanent utställning om en av Sveriges mest kända politiska tecknare.

På EWK-museet finns en permanent utställning om Ewert Karlsson, mer känd under signaturen EWK. Han är en av Sveriges mest kända politiska tecknare och utställningen berättar om hans liv och arbete. På EWK-museet finns även ett galleri med nära 2000 av EWK:s teckningar. Här visas också tillfälliga temautställningar samt bilder av andra politiska tecknare.

Skola

Välkommen till Arbetets museum med din grupp! Här kan ni delta i någon av våra visningar eller workshops.

Arbetslivsmuseer

Bevarar industrisamhällets kulturarv och berättar om arbetsplatser som inte längre existerar.

Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades. Under den första industrialiseringen lokaliserades arbetet till platser där det fanns strömmande vatten som kunde ge energi till maskinerna eller andra lokala förutsättningar för driften. Många av arbetslivsmuseerna finns därför på mindre orter eller landsbygd och blir där en viktig del av det lokala kulturarvet.

Framtidsland

Vår största satsning någonsin!

I Framtidsland tar vi sikte på morgondagens arbets- och vardagsliv. Utställningen börjar i 1980-talet, tar tempen på vår nutid och visar vägar in i en framtid som tar klimathotet på allvar. Hur ska vi bo, äta, resa, arbeta, utbilda oss? Vad vill vi? Vad är hållbart? Vad kan du och jag göra? Utställningen är tänkt att vara en verktygslåda för en hållbar framtid, ekologiskt, ekonomiskt och socialt.

Historien om Alva

Utställning om Alva Carlsson som arbetade i 35 år i Strykjärnet.

Alva arbetade som rullerska i Strykjärnet mellan åren 1927-1962. Hennes berättelse ligger till grund för arbetets museums enda permanenta utställning. I det gamla trapphuset kan du följa historien om byggnaden ”Strykjärnet” och om de människor som arbetat här, skildrat genom en kvinnas liv­.

Om Arbetets Museum

En nyskapande mötesplats för samtal om människors arbete, liv och villkor.

Läs mer