På gång

Zombienatt på Arbetets museum

Häng med på nattvandring med läskiga historier och träffa äkta zombier! Rekommenderad lägsta ålder: 10 år. Endast i vuxens sällskap. Kostnad: 75 kr/person. Första vandringen startar kl 18, sista kl 20.30. OBS! Begränsat antal platser. Förköp i museets reception för garanterad plats. Möjlighet att förboka ett fåtal platser till varje vandring, måste hämtas ut senast två timmar innan vandringen. Ansiktsmålning Bli en zombie själv. Kreativa verkstan är öppen till 20.30. Gratis.

Upprop till stöd för arbetslivsmuseerna!

”Mer, mer, mer!=) Det behövs för att vi ska fortsätta utvecklas” citat av kursdeltagare Under tre år har Arbetets museum och ArbetSam kunnat erbjuda ca 20 kurser per år speciellt inriktade och anpassade för ideellt arbetande arbetslivsmuseer. Den omfattande kursverksamheten har kunnat genomföras på grund av extra projektmedel från Kulturdepartementet på en miljon per år under perioden 2013-2016. Kurserna har genomgående varit mycket uppskattade och vi hade hoppats på en fortsatt stöd riktat mot landets arbetslivsmuseer. I den föreslagna budgeten från Kulturdepartementet finns inte längre medel avsatta för detta och vi vill därför ha ert stöd i att göra ett upprop riktat mot Kulturdepartementet att åter satsa på stöttning av arbetslivsmuseer ute i landet! Vi har haft ambitionen att förlägga kurser på många orter i landet och har genomfört drygt 50 kurser från Osby i Skåne till Lycksele i Lappland under de senaste tre åren. Bland kursinnehållet finns den återkommande ”Lilla museiskolan”, Söka-pengar-kurser och ett stort utbud tekniska och branschspecifika kurser inom maskinvård, vattenhjul och inom textilhistoria. Kurserna har varit speciellt inriktade mot arbetslivsmuseerna och deras behov och villkor då de ofta drivs med en liten budget och av ideellt arbetande personer med specialkunskaper i verksamheten. Låga kostnader för att delta i kurserna för arbetslivsmuseerna kan ofta vara avgörande för om man har möjlighet att delta. En väsentlig del av kursverksamheten har varit att tradera kunskap som riskerar att mistas eller falla i glömska. Arbetslivsmuseernas visar specifik kunskap som färre och färre besitter och som kommande generationer behöver förstå för att historien ska bli begriplig. Kontinuerlig återväxt i det ideella arbetet där medelåldern kan vara hög är en av utmaningarna för dessa museer. Utbildning och kunskapsöverföring på arbetslivsmuseerna är avgörande för att kunna driva verksamheten vidare. Kurserna är även mötesarenor för nätverkande och möjligheter lära av varandra, skapa nya samarbeten vilket ger en utökad utvecklingspotential för arbetslivsmuseerna. För en ringa kostnad har många tagit del av kursverksamheten runt om i landet, det vill vi fortsätta med! Vi behöver ert stöd i arbetet att få tillbaka stödet för arbetslivsmuseer! Det gör du genom att skicka ett mail till helena.tornqvist@arbetetsmuseum.se med ditt namn och eventuell organisation på detta upprop för ökat stöd till kursverksamheten för arbetslivsmuseerna. Skicka mailet snarast. Arbetets museum kommer sedan överlämna namnlistorna till Kulturdepartementet. Tack för hjälpen! Bild: Ur Lilla Museiskolan. Foto: Mattias Lunell

Jobbcirkus!

Nu har vi öppnat Jobbcirkus!

Genom utställningen Jobbcirkus vill vi få sjunde-, åttonde- och niondeklassare att reflektera kring gymnasievalet och olika yrkesbanor. Utställningen ska också vara ett värdefullt stöd för lärare, studie- och yrkesvägledare och andra som på olika sätt arbetar med att stötta elever inför valet till gymnasiet.

Öppettider

Öppet alla dagar 11-17 Fri entré

Avvikande öppettider

Butik

Hösterbjudande: Skärbrädor nu 199:-

Nu har vi erbjudande på Lisa Larsons färglada skärbrädor av katten Trull. Nu 199:- (ord.pris 249:-)

*Går ej att kombinera med andra rabatter eller erbjudanden. Gäller t.o.m 2016-10-31

icon-restaurang

Restaurang Laxholmen

Dagens meny:

Laxholmens fisk- och skaldjurssoppa

Hjortkalops med svamp & rotfrukter.

Dagens vegetariska alternativ samt dagens extra rätter

Barn & familj

På Arbetets museum finns det saker att göra för alla åldrar.

Förutom att se utställningar och delta i våra lovaktiviteter finns alltid även andra aktiviteter för barn. På helgerna öppnar vi Kreativa verkstaden där du kan pyssla, rita och skapa!

Om Fånga energin som är vårt nästa tema

Visning med guide
Gå på egen hand

Vill du boka en visning av någon av våra utställningar? Gör visningsförfrågan

Konferens på
Arbetets museum

Gör bokningsförfrågan

Café Strykjärnet

Öppet alla dagar 11-17

Lättare rätter, kaffe och andra godsaker!

EWK-museet

En permanent utställning om en av Sveriges mest kända politiska tecknare.

På EWK-museet finns en permanent utställning om Ewert Karlsson, mer känd under signaturen EWK. Han är en av Sveriges mest kända politiska tecknare och utställningen berättar om hans liv och arbete. På EWK-museet finns även ett galleri med nära 2000 av EWK:s teckningar. Här visas också tillfälliga temautställningar samt bilder av andra politiska tecknare.

Skola

Välkommen till Arbetets museum med din grupp! Här kan ni delta i någon av våra visningar eller workshops.

Arbetslivsmuseer

Bevarar industrisamhällets kulturarv och berättar om arbetsplatser som inte längre existerar.

Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades. Under den första industrialiseringen lokaliserades arbetet till platser där det fanns strömmande vatten som kunde ge energi till maskinerna eller andra lokala förutsättningar för driften. Många av arbetslivsmuseerna finns därför på mindre orter eller landsbygd och blir där en viktig del av det lokala kulturarvet.

Framtidsland

Vår största satsning någonsin!

I Framtidsland tar vi sikte på morgondagens arbets- och vardagsliv. Utställningen börjar i 1980-talet, tar tempen på vår nutid och visar vägar in i en framtid som tar klimathotet på allvar. Hur ska vi bo, äta, resa, arbeta, utbilda oss? Vad vill vi? Vad är hållbart? Vad kan du och jag göra? Utställningen är tänkt att vara en verktygslåda för en hållbar framtid, ekologiskt, ekonomiskt och socialt.

Historien om Alva

Utställning om Alva Carlsson som arbetade i 35 år i Strykjärnet.

Alva arbetade som rullerska i Strykjärnet mellan åren 1927-1962. Hennes berättelse ligger till grund för arbetets museums enda permanenta utställning. I det gamla trapphuset kan du följa historien om byggnaden ”Strykjärnet” och om de människor som arbetat här, skildrat genom en kvinnas liv­.

Om Arbetets Museum

En nyskapande mötesplats för samtal om människors arbete, liv och villkor.

Läs mer