På gång

Barnkonventionen - även för barn på flykt

Vad innebär Barnkonventionen som lag i praktiken och hur påverkar det samhället, nyanlända barn och barn på flykt? Karin Fagerholm, jurist på Barnombudsmannen, gästar Arbetets museum. I våras överlämnade Barnrättighetsutredningen sitt betänkande till barnminister Åsa Regnér om hur FN:s barnkonvention kan göras till svensk lag. Samtidigt har Riksdagen nyligen fattat beslut om en lag som begränsar asylsökande barns rättigheter, så som rätten till familj, trygghet och utveckling. BRIS och Rädda Barnen, tillsammans med Arbetets museum välkomnar Karin Fagerholm, jurist på Barnombudsmannen, för att prata om Barnkonventionen som lag och vad detta innebär i praktiken. Under kvällen presenterar också BRIS och Rädda Barnen sina verksamheter och tipsar om metoder och material vilka du som privatperson eller som yrkesverksam kan använda dig av för att fördjupa dig inom, och arbeta vidare med barns rättigheter. Föreläsningen anordnas i samband med Internationella barnrättsdagen. Tisdag 4 oktober kl 18-20 på Arbetets museum. Fri entré

Kulturnatten visade museets mångfald

Under det årliga Norrköpingsevenemanget Kulturnatten visade i år Arbetets museum upp många sidor och det visar vilket levande kulturhus museet är. Gamla maskiner visades på torget framför museet. Här trängdes stora och små besökare för att få höra entusiastiska arbetslivsmuseer berätta om allt från knappnålsmaskiner, repslageri, tryckeri, glasmåleri, fordon, marmorbearbetning och smide; en kunskap som Arbetets museum hjälper till att värna. Aktiviteter för barn, premiär för fotoutställningar och att gå bakom kulisserna
Inne i museet fanns aktiviteter kopplade till de pågående utställningarna. Bland annat kunde barn måla enligt tekniken Tinga tinga med kopplingen till utställningen EWK möter Tanzania. Museets maskot Myran fanns också på plats och pratade med alla som önskade. Det ägde också rum två premiärer; de båda fotoutställningarna på våning 7 ”Om jag fick välja” och ”Secret Camps” öppnade denna dag. Och intendenten Josefine Höijer fanns på plats och berättade om arbetet. Dessutom fanns det möjlighet att gå bakom kulisserna på museet, något som alltid brukar vara mycket populärt och var det även i år. Här fanns både utställningsteknikern Stefan Johansson och museipedagogen Christine Mars och guidade besökarna. Exon Banks första spelning någonsin
Och på samma sätt som på vanliga helger var den kreativa verkstaden öppen där man får möjlighet att pyssla under ledning av museets pedagoger. Just nu är temat ”Fånga energin!” där det skapades vindsnurror, ballongbilar och katapulter av olika slag. Under kvällen växlade det till olika typer av musik. Bland annat pågick Silent Concert, där tre band spelade på olika platser och inget ljud hördes utåt förutom i de egna hörlurarna som man fick låna. En annorlunda upplevelse. Kvällen avslutades med den elektroniska minifestivalen Haute Culture där Exon Banks gjorde sin första spelning någonsin!

Jobbcirkus i höst!

Den 21 oktober öppnar vi Jobbcirkus!

Genom utställningen Jobbcirkus vill vi få åttonde- och niondeklassare att reflektera kring gymnasievalet och olika yrkesbanor. Utställningen ska också vara ett värdefullt stöd för lärare, studie- och yrkesvägledare och andra som på olika sätt arbetar med att stötta elever inför valet till gymnasiet.

Öppettider

Öppet alla dagar 11-17 Fri entré

Avvikande öppettider

Butik

Höstnyheter!

Brickor, glasunderlägg, servetter, anteckningsböcker och mer finns nu i Josef Franks mönster Bows. Mönstret finns i två färgställningar på flertalet produkter.

icon-restaurang

Restaurang Laxholmen

Dagens meny:

Flygande Jakob på torskfilé med kokt potatis.

Pannbiff, löksky, stekt potatis & pressgurka.

Dagens vegetariska alternativ samt dagens extra rätter.

Barn & familj

På Arbetets museum finns det saker att göra för alla åldrar.

Förutom att se utställningar och delta i våra lovaktiviteter finns alltid även andra aktiviteter för barn. På helgerna öppnar vi Kreativa verkstaden där du kan pyssla, rita och skapa!

Om Fånga energin som är vårt nästa tema

Visning med guide
Gå på egen hand

Vill du boka en visning av någon av våra utställningar? Gör visningsförfrågan

Konferens på
Arbetets museum

Gör bokningsförfrågan

Café Strykjärnet

Öppet alla dagar 11-17

Lättare rätter, kaffe och andra godsaker!

EWK-museet

En permanent utställning om en av Sveriges mest kända politiska tecknare.

På EWK-museet finns en permanent utställning om Ewert Karlsson, mer känd under signaturen EWK. Han är en av Sveriges mest kända politiska tecknare och utställningen berättar om hans liv och arbete. På EWK-museet finns även ett galleri med nära 2000 av EWK:s teckningar. Här visas också tillfälliga temautställningar samt bilder av andra politiska tecknare.

Skola

Välkommen till Arbetets museum med din grupp! Här kan ni delta i någon av våra visningar eller workshops.

Arbetslivsmuseer

Bevarar industrisamhällets kulturarv och berättar om arbetsplatser som inte längre existerar.

Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades. Under den första industrialiseringen lokaliserades arbetet till platser där det fanns strömmande vatten som kunde ge energi till maskinerna eller andra lokala förutsättningar för driften. Många av arbetslivsmuseerna finns därför på mindre orter eller landsbygd och blir där en viktig del av det lokala kulturarvet.

Framtidsland

Vår största satsning någonsin!

I Framtidsland tar vi sikte på morgondagens arbets- och vardagsliv. Utställningen börjar i 1980-talet, tar tempen på vår nutid och visar vägar in i en framtid som tar klimathotet på allvar. Hur ska vi bo, äta, resa, arbeta, utbilda oss? Vad vill vi? Vad är hållbart? Vad kan du och jag göra? Utställningen är tänkt att vara en verktygslåda för en hållbar framtid, ekologiskt, ekonomiskt och socialt.

Historien om Alva

Utställning om Alva Carlsson som arbetade i 35 år i Strykjärnet.

Alva arbetade som rullerska i Strykjärnet mellan åren 1927-1962. Hennes berättelse ligger till grund för arbetets museums enda permanenta utställning. I det gamla trapphuset kan du följa historien om byggnaden ”Strykjärnet” och om de människor som arbetat här, skildrat genom en kvinnas liv­.

Om Arbetets Museum

En nyskapande mötesplats för samtal om människors arbete, liv och villkor.

Läs mer